Studija: Pretila djeca imaju veći rizik od razvoja depresije u odrasloj dobi

Foto: Shutterstock

DJECA s visokim indeksom tjelesne mase (BMI) izložena su većem riziku od depresije, pokazuje novo istraživanje. Kako donosi britanski Daily Mail, prekomjerna tjelesna težina u dobi od 12 do 16 godina imala je najveći utjecaj na razvoj depresije u njihovoj odrasloj dobi.

Dr. Ellen Thompson, koja je vodila studiju, rekla je: ''Razumijevanje odnosa između mentalnog lošeg zdravlja i težine u adolescenciji ključno je za pružanje pravovremene podrške tamo gdje je to potrebno. Ova studija pokazuje nam direktnu povezanost između višeg BMI-ja u dobi od 12 godina i naknadnih simptoma depresije u kasnijoj dobi.''

Thalia Eley, profesorica razvojne bihevioralne genetike s King's Collegea u Londonu, rekla je kako ova studija jasno pokazuje da je rana adolescencija kritična točka za razvoj simptoma depresije povezanih s debljanjem.

''Mentalno loše zdravlje i pretilost rastuća su briga za mlade ljude u Velikoj Britaniji, a ova studija pokazuje kako su oboje međusobno povezani. Rad s mladim tinejdžerima kako bi ih se podržalo da imaju pozitivnu sliku o tijelu koristeći strategije kao što je fokusiranje na zdravlje i dobrobit, a ne na težinu, može biti korisno u prevenciji depresije'', objašnjava Eley.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.