Stvari koje narušavaju samopouzdanje djeteta: Jednu od njih roditelji često rade

Foto: Shutterstock

RAZVOJ samopouzdanja kod djeteta ovisi o mnogo različitih čimbenika, objašnjavaju psiholozi. I dok jedne stvari mogu dovesti do što većeg samopouzdanja, druge ga mogu ozbiljno narušiti, donosi Very Well Family. Naime, nijedno se dijete ne rađa s niskom razinom samopouzdanja, ali tijekom odrastanja susreće se s brojnim izazovima i pojavama koje utječu na to je li ili nije sigurno u sebe.

Jednu stvar koja negativno utječe na razvoj samopouzdanja djeteta čini velika većina roditelja, i to često potpuno nesvjesno. Radi se o neprestanom kritiziranju. Iako je razumljivo da će s vremena na vrijeme svaki roditelj imati pritužbe na ponašanje ili postupke svoga djeteta, pretjerivanje s kritikama može dovesti do manjka samopouzdanja kod djeteta te dovesti do osjećaja nesigurnosti, tjeskobe, a često je moguć i razvoj depresije.

Drugi faktor koji može utjecati na nedostatak samopouzdanja kod djeteta uključuje pretjerana očekivanja okoline. Bez obzira na to je li riječ o očekivanjima koje od djeteta imaju roditelji, učitelji ili njegova daljnja rodbina, sve to može dovesti do pritiska kod djeteta te problema u razvoju njegovog samopouzdanja.

Na samopouzdanja djeteta također može utjecati i njegovo zdravstveno stanje. Istraživanja na ovu temu pokazala su kako određena zdravstvena stanja poput kronične bolesti ili motoričkih ograničenja mogu prouzročiti nisku razinu samopouzdanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.