Suptilni znakovi koji mogu ukazivati na neprijateljski nastrojenog roditelja

Foto: Pexels

NITKO ne želi da ga se opisuje kao neprijateljskog, posebno ne u smislu roditeljskog stila. No neprijateljsko roditeljstvo puno je više od fizičkog kažnjavanja djece ili izolacije na dulje vrijeme kada se nedolično ponašaju. Drugi znakovi neprijateljski nastrojenog roditelja mogu biti mnogo suptilniji, posebno kada je riječ o psihološkom neprijateljstvu, objašnjava dr. Melissa Huey, profesorica psihologije na New York Institute of Technologyju.

To je veliki problem jer takvo roditeljstvo ima ozbiljne posljedice na razvoj djece. Nedavna studija Sveučilišta u Cambridgeu i Sveučilišnog koledža u Dublinu tako je otkrila da su mala djeca izložena neprijateljskom roditeljstvu u znatno većem riziku od razvoja trajnih mentalnih problema.

Konkretno, djeca podvrgnuta oštroj disciplini i drugim oblicima strogog roditeljstva baziranog na neprijateljstvu imala su 1.5 puta veću vjerojatnost da će imati visokorizične simptome mentalnog zdravlja do navršenih devet godina, pokazalo je istraživanje na više od 7500 djece.

Kako otkriva psihologinja Huey, postoje čak dva suptilna znaka koja jasno otkrivaju neprijateljski nastrojenog roditelja. To su sklonost vikanju kao načinu discipliniranja i često korištenje sarkazma.