Svađe između braće i sestara su dobre za njih, tvrde stručnjaci

Foto: 123RF

DOBRE vijesti za roditelje koji su umorni od neprestanih svađa između svoje djece! Naime, stručnjaci tvrde kako nesuglasice, svađe i rivalstvo među braćom i sestrama može potaknuti mentalni i emocionalni razvoj, povećati zrelost i poboljšati socijalne vještine.

Znanstvenici su došli do tih spoznaja zahvaljujući petogodišnjem istraživanju. No naglašavaju kako je doći do tih benefita moguće samo ako su djeca ravnopravna u verbalnoj borbi i ako zajednički pronalaze kompromise.

"Što su braća i sestre borbeniji i što se više svađaju te što više starije dijete mlađe "spušta na zemlju", to više uče složene lekcije o komunikaciji i vještinama jezika", rekla je dr. Claire Hughes, autorica knjige Social Understanding and Social Lives.

Na temelju ovog istraživačkog projekta o braći i sestrama, projekt Centra za obiteljska istraživanja Sveučilišta u Cambridgeu ispitivao je kognitivni i socijalni razvoj djece u dobi od dvije do šest godina.

"Što se djeca više međusobno uzrujavaju, to više uče o regulaciji svojih osjećaja i o tome kako mogu utjecati na emocije drugih", dodala je Hughes te istaknula: "Naravno, ako rivalstvo braće i sestara izmakne kontroli, to može biti vrlo negativno. Ustrajno nasilje snažan je prediktor da će agresivno dijete maltretirati svoje vršnjake."

Judy Dunn, profesorica razvojne psihologije na Institutu za psihijatriju, rekla je da iako se "možda nećete osjećati tako, suparništvo braće i sestara može biti konstruktivno, pripremajući ih za važne veze kad postanu stariji."

Dr. Tina Kretschmer, koautorica ovog istraživanja, smatra da roditelji ne bi trebali pokušavati ugušiti rivalstvo svoje djece.

"To je prirodni dio odnosa braće i sestara i ima svoje dobre strane: može ih motivirati da odaberu različite niše u kojima će se istaknuti", rekla je.

No Dorothy Rowe, psihologinja i autorica knjige My Dearest Enemy, My Dangerous Friend: Making and Breaking Sibling Bonds, vjeruje da bi roditelji trebali intervenirati u nesuglasicama kako bi pokazali braći i sestrama da postoji bolji način rješavanja njihovih problema. Također, kaže da bi roditelji trebali izbjegavati zauzimati stranu jednog djeteta i ostati smireni, piše The Guardian.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.