Svađe oko različitih metoda odgoja

Foto:123rf

ŽENE SU po svojoj osobitosti jako sklone prepirkama ukoliko se radi o nečemu što zadire u njihova mišljenja i tada će svoje braniti kao lavice. To je jako vidljivo po različitim komentarima, krenimo i od komenatara koja su vidljiva i na Index mamama, kada se radi o temi za koju svaka mama ima svoje mišljenje. Točnije, kada se radi o temama vezanima uz različite metode i pristupe odgajanju djece. Nekad davno bilo je znatno manje "pravila".

Naše bake nisu imale internet ni toliko različitih knjiga s toliko različitih stavova spram svake sitnice vezane uz odgoj. Nisu imale toliko studija, toliko znanstvenika koji se trude iznijeti nove revolucionarne metode, ili pobiti stare, no vjerujemo da je čak i tada postojao jaz između mama koje to rade ovako i mama koje to rade onako. 
 
Danas je taj jaz, vjerujemo još veći i to baš zbog toliko različitih studija, znanstvenih metoda, mišljenja, stavova, navika, savjeta, jer opet se na kraju sve razmirice završavaju s onom poznatom - svatko će odgajati svoje dijete onako kako misli da je najbolje. To je vaše dijete, vi imate takvo mišljenje i nitko vas u tome neće pokolebati. Što je u redu, no što kada takve razmirice postanu kamen smutnje između vas i vaših prijateljica. 
 
Imate li i vi takvo iskustvo? Naše Index mame, odnosno Vi drage čitateljice, u najvećem ste postotku žene između 25 i 34 godina starosti zbog čega vjerujemo da ste okružene prijateljicama koje su i same mame. Isto tako vjerujemo da mnoge od vas nisu naišle na probleme da ste se radi razmirica oko različitih metoda odgoja posvađali sa svojom najboljom prijateljicom.No, to se događa, i to ne više tako rijetko.  
 
Vjerujemo da ste se koji put za neku vama dragu osobu zapanjili koliko se primijenila otkad je dobila dijete? Odjednom su svi njeni stavovi, nje kao osobe koja je ona bila do rođenja djeteta, postali nekako klimavi te se utoliko promijenlila da je odjednom kao najfriškija mama u društvu počela soliti pamet svima vama koji već imate dugogodišnji staž majčinstva. I ne mora to naravno biti baš ona najnovija mama. Možda ste vi i vaša prijateljica u relativno slično vrijeme svaka dobila svoje zlato, što je vrlo slatko, no samo ako vam se razgovori ne pretvaraju u sustavnu svađu.  
 
- Zašto ne koristiš platnene pelene? Pa što ne znaš da su te jednokratne toliko štetne. I skupe. Posudit ću ti ja koju da probaš pa ćeš vidjeti da sam u pravu!
- Joj nemoj molim te, ne znam kako ti se uopće da maltretirati s tim platnenim, kao da si u kamenom dobu!
 
- Nemoj ni slučajno kupiti tu hodalicu, pa dijete će ti biti deformirano od nje
 - Ma otkud ti to, pa i ja sam odrasla u hodalici pa mi nije ništa! 
- Očito si imala sreće, zato radije nemoj da se poslije ne bi kajala, jer znaš što danas znanstvenici i doktori misle o njima!
 
- Daj molim te daj djetetu da hoda, pa ima već dvije godine zašto ga još uvijek voziš u kolicima? 
- Zato što mi je tako lakše, nije da je u kolicima cijeli dan, samo kada moram nešto obaviti! 
- Ali stručnjaci kažu da bi dijete moralo samostalno hodati jer hodanje strašno utječe na njegov razvoj. Zašto ga onda još uvijek voziš? Ugledaj se na mene, ja nisam nikada imala kolica. Kada je bila mala nosila sam je u slingu i tako je uvijek bila uz moje srce jer je to najbolja metoda nošenje djeteta. 
 
- Joj, pa znaš da sam i ja probala klokanicu pa mi je sve to bilo jako smotano. 
- Da, zato što klokanica isto ne valja, od klokanice im se kukići ne razvijaju kako treba pa oni to kuže i zato im ni ne paše!
 
- Joj daj molim te, prestani. Uvijek misliš da si najpametnija. Mene su odgojili isto kao i tebe i vidiš da smo obadvije ispale kako treba. 
 
- Ili nismo, jer ja sam spremna popljuvati svoju mamu s obzirom da mislim da su njene metode bile krive i stare, a ja sam ipak pametnija pa slušam moderne stručnjake jer oni znaju najbolje! 
- Da, zato ti je dijete toliko blijedo kada ga pokušavaš pretvoriti u vegana, a dobro znamo da djetetu trebaju bjelančevine iz mesa! Čudim se kako uopće može hodati! 
 
- Joj molim te, ajde prestani više soliti mi pamet. Idem, i molim te nemoj me više zvati! Među nama je gotovo!  
 
Klasična priča, klasične teme, klasične razmirice i realno moguć ishod svađe. Kraj prijateljstva. 
 
Zato nemojte biti takve. 


 
Ukoliko vas i vaše prijateljice razdvaja mišljenje o različitim metodama odgoja te u potpunosti i najiskrenije shvaćate - radije o njima nemojte više ni govoriti. 
 
Naravno, družite se zajedno s djecom i te dijete/roditelj teme su top teme u vašim novijim razgovorima, no ukoliko vas živciraju stavovi vaše prijateljice, ili ste vi ta koja živcira i ne prihvaća mišljenje svoje najbolje prijateljice, tada u ime tog dugogodišnjeg prijateljstva - PRESTANITE! 
 
Godinama ste bile prijateljice i imale ste stotinu tema za razgovor, zašto ih se onda sada više ne sjetite? 
 
Svaka imate svoje dijete i niste dužne odgajati njeno, niti ona vaše. 
 
Nikada nemojte biti ona koja će reći Ja sam u pravu, vidjet ćeš! Ili, Jesam li ti rekla, a nisi me slušala! 
 
Prijateljstvo je dragocjeno da bi ga se odrekli radi nekoliko različitih stavova. Radije se dogovorite da o tome ne govorite, osim ako se nađete u prilici da doista trebate savjet. Ili mišljenje o nečemu o čemu ne znate mnogo. 
 
Uspostavite neka pravila kojih ćete se pridržavati. Ukoliko vi svom djetetu dajete bombone i smokije, a vaša prijateljica ne, nemojte da vam padne na pamet njenom djetetu gurati u šaku Kikiće. Radije van ponesite jabuke! Zdravije je i bolje za oba djeteta. 
 
Prijateljstvo je odnos koji je uvijek trebao imati nekoliko pravila, pa ako ćete u zbog ovakvih primjera  morati uvesti još neka dodatna, nemojte na to gledati kao na kaznu, gledajte na to kao vezu koja će vas održavati.

Prijateljstvo je neprocjenjivo! 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.