Svi roditelji otporne djece rade ove dvije stvari, kažu psiholozi

Foto: Shutterstock

SVAKI roditelj nastoji odgojiti otporno dijete koje će se znati nositi sa svim izazovima odrastanja. Međutim, psiholozi navode da to nije toliko jednostavno kao što se možda čini. Tvrde da postoje dvije stvari koje svi roditelji otporne djece rade i tako im pomažu da se lakše nose sa svakodnevnim izazovima.

Prva je dozvoljavanje djetetu da s vremena na vrijeme pogriješi. Naime, roditelji često imaju naviku pretjerano štititi dijete od potencijalnih opasnosti, ali to nije dobro, kažu psiholozi. Ponekad dijete treba pogriješiti kako bi naučilo gubiti, ali i bilo otpornije.

Druga stvar koju rade svi roditelji otporne djece je da nikada ne odobravaju mentalitet žrtve. Naime, kada dijete ima određeni problem, moglo bi za to pokušati okriviti druge ljude. Kako objašnjavaju psiholozi, roditelji koji su slabi na svoju djecu u tom slučaju često znaju stati na njihovu stranu, a to nije preporučljivo. Mentalitet žrtve onemogućava djeci da se nauče nositi s nepravdom i samim time postaju manje otporna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.