Tek rođena beba sama drži glavu, pogledajte video

Screenshot: TikTok

POZNATO je da bebe ne mogu samostalno držati glavicu. Za to su im potrebni vrijeme i vježba. Punu kontrolu držanja glave imaju bebe s navršenih šest mjeseci pa ne čudi da je pravo iznenađenje tek rođeni dječak koji potpuno sam drži svoju glavu.

Njegova mama objavila je video snimljen devet sati nakon porođaja na TikToku te priznala da je i nju iznenadio: "Rodila sam četvero djece, ali ovo je nevjerojatno. Nikad nisam čula da novorođenče samo drži glavu."

@nykeacrawley

My son at 9 hours old. These pandemic babies built different 🤣❤️

♬ original sound - Nykea Zinnerman

Mišići tek rođenih beba su slabi, a to uključuje i vratne mišiće. Oni tek s vremenom postaju čvršći i stabilniji pa novorođenim bebama treba rukom pridržavati vrat i glavu.

U ovom slučaju mnogi sumnjaju da je kod bebe riječ o povišenom mišićnom tonusu ili hipertonusu koji može zahvaćati muskulaturu cijelog tijela. Bebe s hipertonusom roditelji često opisuju kao čvrste, ali s druge strane teže usvajaju ravnotežne reakcije pa često padaju ili se odižu na prste. U tom slučaju potrebno je posjetiti fizijatra koji će procijeniti dijete te ga po potrebi uključiti u terapiju i pokazati vježbe koje će riješiti taj oblik distonog sindroma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.