Terapeut: Djeca kontrolirajućih roditelja u odrasloj dobi susreću se s ovim problemom

Foto: Shutterstock

Odrastanje uz toksične i kontrolirajuće roditelje može biti zahtjevno. Njihove metode mogu značajno utjecati na samopouzdanje i samopoštovanje djece, a često se i u odrasloj dobi susreću s raznim problemima. Terapeut, Micah Stephens, otkrio je jedan takav problem.

"Ako vaši roditelji čine da se osjećate kao da ste užasne osobe, ako se zbog njih osjećate loše jer im ne udovoljavate i ne ispunjavate njihove želje, postavljate im granice ili ne ispunjavate njihova očekivanja, to ne znači da ste užasni. To znači da su vaši roditelji kontrolirajući", navodi Stephens u nedavnoj Instagram objavi.

Granice su važne za svaki odnos, pa tako i za vezu između djece i roditelja. Ako djeca kontrolirajućih roditelja u odrasloj dobi počnu postavljati granice, njihovi roditelji se rijetko mogu s tim pomiriti, stoga im stvaraju probleme i grižnju savjesti. Djeca se zbog toga mogu osjećati loše, ističe terapeut.

"Roditelji bi trebali biti oni zbog kojih se osjećate voljeno i vrijedno poštovanja bez obzira na sve, a ne zato što ispunjavate njihova smiješna očekivanja ili sebične želje. Dakle, ako se osjećate kao da ste loši ljudi kad ste u blizini svojih roditelja, niste užasan sin ili kći, oni su samo iznimno kontrolirajući i toksični", zaključuje Stephens.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.