Terapeut tvrdi da je ovo glavni razlog zašto roditelji postaju toksični

Foto: Shutterstock

Toksično ponašanje roditelja može se manifestirati kroz emocionalno zlostavljanje, što uključuje kritiziranje, omalovažavanje ili ignoriranje osjećaja djece. To emocionalno zlostavljanje može se dodatno očitovati kroz verbalne napade ili uskraćivanje ljubavi i pažnje. Osim toga, toksično ponašanje karakterizira i pretjerana kontrola, gdje roditelji nastoje nadzirati svaki aspekt života svoje djece, ograničavaju slobodu djece i postavljaju visoka očekivanja bez obzira na sposobnosti djece.

Takvo okruženje ne samo da ugrožava osjećaj sigurnosti i samopoštovanja kod djece već može ostaviti dugoročne posljedice koje se pojavljuju i u odrasloj dobi, uključujući probleme s anksioznošću, samopouzdanjem i samopoštovanjem.

Postoji više faktora koji uzrokuju ovakvo ponašanje roditelja. Prema terapeutu Micahu Stephensu, postoje tri ključna razloga zbog kojih roditelji postaju toksični, no jedan je izdvojio kao glavni.

Razumijevanje ovih uzroka može pomoći u prepoznavanju i rješavanju toksičnog ponašanja, pružajući priliku za stvaranje zdravijeg i podržavajućeg obiteljskog okruženja. Dakle, terapeut tvrdi da su glavni razlog traume iz djetinjstva. 

"Glavni i najveći razlog zašto roditelji postaju toksični jest trauma iz djetinjstva. Tiha generacija koja je loše utjecala na boomere i Generaciju X izašla je iz velike depresije, Drugog svjetskog rata, a neki čak i Prvog svjetskog rata", ističe Stephens u nedavnoj objavi na Instagramu.

Sva ta iskustva mogu negativno utjecati na ljude, što zatim utječe i na njihovo roditeljstvo i djecu. Terapeut dodaje: "Sve te stvari kroz koje su prošli, nisu učinile starije generacije dobrim roditeljima te su tako svojoj djeci zadali puno trauma." Te traume često ostaju neprepoznate ili se na njima ne radi, a zbog toga se mogu prenijeti na sljedeće generacije.

Ostala dva razloga koja Stephens navodi su nedostatak pomoći za liječenje trauma i negativna uvjerenja o djeci. Zaključuje da su ljudi u starijim generacijama vjerojatno vjerovali da su stariji važniji od djece, a takva uvjerenja možemo vidjeti i u izrekama poput "uvijek poštuj starije".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.