Terapeutkinja otkriva pet vrsta igračaka koje nikad ne smijete davati djeci

Foto: Pixabay

SVAKI roditelj želi vidjeti svoje dijete sretno, pa mu tako vrlo često ispunjava neke želje koje baš i nisu realne. To se posebno može vidjeti kada roditelji troše nevjerojatne količine novca na igračke koje su precijenjene, dosadne i nerijetko potpuno nepotrebne.

Na kraju završe negdje u smeću, razbijene na komadiće ili spremljene u neki kut jer se dijete ne želi igrati njima ili mu postanu dosadne. Prema mišljenju terapeutkinje Amy Tirpak, postoje igračke koje nikada ne biste trebali kupiti svome djetetu. Objasnila je o kojim se igračkama radi, donosi Net Mums.

1. Bučne plastične igračke

Vjerojatno ne postoji roditelj koji kod kuće nema gomilu bučnih plastičnih igračaka, zar ne? Ali koliko god da su ove igračke česte, terapeutkinja Tirpak ima čvrsto mišljenje o tome zašto ih ne bismo trebali kupovati svojoj djeci.

''Osim što su dosadne roditeljima, nisu ni dobre za djecu. Studije pokazuju da ovakve igračke mogu biti iznimno štetne za djecu, posebno za onu manju, a između ostaloga mogu odgoditi razvoj govora'', kaže.

2. Igračke s mnogo sitnih dijelova

Tirpak objašnjava da bi igračke s mnogo dijelova također trebale biti zabranjene jer djeca ne mogu podnijeti previše opcija.

''Zbog sitnih komada može doći do brojnih ozljeda, neke dijelove dijete može progutati, ali to su samo neke od mnogih loših strana ovakvih igračaka. Naime, istraživanja pokazuju da kada je djeci na raspolaganju puno opcija, vjerojatnije je da će napraviti nered i otići jer lakše izgube fokus, budu ometena, preopterećena su jer im to jednostavno bude previše'', govori.

3. Velike igračke

Njih najčešće poklanjaju ljudi koji nemaju djecu ili barem imaju velike kuće u koje stanu i takve igračke. Ipak, Tirpak upozorava kako je ovo jedna od najgorih vrsta igračaka koje možete kupiti djetetu jer ne samo da se djeca njima ne mogu normalno igrati već one također zauzimaju mnogo prostora, što nikako nije praktično.

''Velike i masivne igračke samo će zauzeti mnogo prostora, a mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su kako djeca bolje napreduju u prostorima za igru koji nisu pretrpani. Zato je ovakve stvari najbolje izbjegavati, a o tome obavezno obavijestite i svoju rodbinu'', objašnjava.

4. Igračke s uputama

Tirpak objašnjava kako nikada ne bi vlastitoj djeci kupila bilo kakav dar koji dolazi s uputama. Također ne bi kupila dar na temelju svog očekivanja kako, kada i gdje će ga dijete koristiti.

''Naprimjer, nikad neću djetetu kupiti odjeću i reći da sam mislila da bi to moglo odjenuti prvi dan škole ili mu kupiti plišanog medvjedića za kojeg se nadam da će s njim svake noći spavati. Djeci moramo pružiti kreativnost i neovisnost da odaberu hoće li, kako, kada i gdje koristiti darove koje im dajemo, sve ostalo ne smijemo raditi'', dodala je.

5. Igračke koje djeci brzo dosade

Posljednja stavka na popisu zabranjenih igračaka su sve one koje djeci pružaju pet minuta zabave, a kada ona završi, ostaje nešto čime se više neće igrati. Kako objašnjava Tirpak, uglavnom su to igračke koje su svakom djetetu zabavne kratko vrijeme, a kasnije se više ne igraju njima.

''Najčešće su to igračke koje su popularne u nekom trenutku, ali samo tada. Osim što takve igračke nemaju funkciju, također odmažu djetetovom mentalnom razvoju jer ne potiču kreativnost, već imaju isključivo trenutačni efekt'', kaže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.