Toliko je puno prednosti u kojima uživaju mlade mame

Foto: 123rf

ITEKAKO smo svjesni da se dobna granica za rađanje prvog djeteta drastično pomaknula u posljednja samo dva-tri desetljeća da je danas već prilično čudno upoznati majke koje su svoje prvo dijete rodile u ranim 20.-ima. Međutim, ta dob nosi niz prednosti.

Naravno, ima tu i nedostataka jer dok neke žene u tim godinama počinju ganjati karijeru, školuju se, usavršavaju, putuju i provode se sa svojim generacijama mlade mame odgajaju djecu. I to rade jako dobro, jer uživaju u brojnim blagodatima svoje dobi. Ako ste i same jedna od njih, onda sigurno već i same znate prepoznati koje su to prednosti, a ako tek čekate na dolazak svoje prve bebe i također ste pripadnica mlađih generacija - bez brige - jer imate dovoljno energije i dovoljno odgovornosti za odgoj svog djeteta.

1. Mlade mame dokazano imaju puno više energije

2. Nespavanje i nije toliki problem - kada ste mladi možete tulumariti sa svojom bebom bez da vam drugi dan treba pomoć dok vi samo malo odmorite.

3. Velika je vjerojatnost da ste među rijetkima u svojoj ekipi koja ima dijete što znači da postoje veće šanse da vaše dijete postane "dijete ekipe" - da ga vaši prijatelji maze, paze i darivaju.

4. Bake i djedove su mlađi zbog čega je velika vjerojatnost da će imati i puno bliskiji odnos s njima.

5. I ne samo to - ako bake i djedovi imaju više energije, bit će i bolja pomoć u podizanju vašeg djeteta.

6. Samim time veće su šanse da djeca malo bolje upoznaju i vaše bake i djedove, odnosno njihove prabake i pradjedove.

7. Vaše je tijelo mlađe pa će se brže i lakše oporaviti nakon poroda i lakše će vam biti vratiti svoju liniju.



8. Riječ neplodnost za vas nema neko veliko značenje - s time se uopće ne morate zamarati

9. Imate puno više vremena da učite iz svojih pogrešaka

10. Vaša dob imat će veliku prednost jednom kada vam dijete krene u školu jer ćete po godinama biti još uvijek dovoljno friški da se dobro sjećate svojih školskih dana te ćete po godinama biti bliskiji i mnogim učiteljima i učiteljicama koji će zbog toga lakše prodrijeti do vas i lakše s vama prodiskutirati situaciju u školi.

11. Već se sada možete nadati da ćete i vi postati relativno mlada baka i da ćete moći uživati u podizanju svoje djece, ali i djece svoje djece. Naravno da do tada imate još puno vremena, ali lijepo je znati da ćete imati dovoljno energije za dvije generacije.

12. Kada ste mlada mama niste toliko svjesni briga i životnih nedaća pa ćete samim time s puno manje stresa i pritisaka odgajati svoje dijete.

13. vaše je tijelo snažnije pa ćete i s vašim djetetom moći izvoditi puno više zahtjevnih fizičkih zadataka - uvlačiti se, provlačiti, saginjati, trčati.

14. Mladi su roditelji češće skloni odgajati svoju djecu fleksibilnije, bez velikih i teških lekcija zbog čega su djeca mlađih roditelja malo manje opterećena i zapravo dosta samostalnija od djece čiji će roditelji napraviti baš sve za njih. Posebno ako su ih doista dugo čekali.

15. Jednom kada vaše prijateljice krenu rađati jedna za drugom vi ćete im biti oslonac, mama koja zna, mama koju se pita za savjet.

16. Možda patite što se niste toliko posvetile poslu i karijeri, ali za to ćete imati dovoljno vremena i bit će vam manje stresno jer će vam dijete tada biti već veće.



17. Imat ćete više samopouzdanja od žena vaše dobi jer vi već imate dobar razlog da se snažnije borite za sebe i svoju obitelj. Tako ćete kada vam dijete krene u vrtić imati više hrabrosti za velike životne preokrete u karijeri, mjestu stanovanja, životnim planovima.

18. Možda ćete malo više patiti što nemate vremena za izlaske, ali ćete zato u ranim tridesetima biti ona koja je još uvijek toliko mlada, a već ima toliko toga što je proživjela.

19. Sjetite se samo to da ćete u dobi kada vaša djeca krenu u samostalan život vi biti u najboljim godinama da od svog života još učinite čuda.

20. Pred vama je još toliko godina da uživate u majčinstvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.