SOL je jedan od najboljih pojačivača okusa na svijetu. Ona čini hranu puno ukusnijom, ali što je s dodavanjem soli u dječje tanjure? Neke studije pokazuju da je dodavanje soli dječjoj hrani nepotrebno i potencijalno opasno.
Tijekom djetinjstva bilo bi najbolje uspostaviti dobre prehrambene navike koje se mogu održati u budućnosti. Stoga je iznimno važno da djeci pružimo pristup esencijalnim nutrijentima potrebnima za zdrav rast i razvoj i da izbjegavamo one elemente koje su štetni za njihovo zdravlje.
Sol nam nije potrebna za uravnoteženu prehranu
Prvenstveno je važno objasniti da se sol najviše sastoji od natrija. Taj mineral vrlo je važan za ljudsko zdravlje, ali samo u određenim količinama. S obzirom na to da je prirodno prisutan u hrani, dodavanje soli u obroke je nepotrebno i značajno povećava količinu unesenog natrija u organizam. Ako pretjerate s unosom ovog minerala, to potencijalno može stvoriti probleme za vaše zdravlje.
Međutim, postoje okolnosti u kojima je konzumacija soli preporučena, a to je u slučaju sportaša uslijed velike fizičke aktivnosti. Razlog je što im tijelo gubi velike količine natrija kroz znoj i nastaje potreba da se te količine nadomjeste.
Naime, kad su u pitanju djeca, natrij iz hrane je sasvim dovoljan za zadovoljenje potreba dječjeg organizma.
Zašto izbjegavati dodavati sol u dječju hranu?
Ako je moguće, bilo bi dobro potpuno izbaciti sol iz dječje hrane. Dugi niz godina stručnjaci su tvrdili da bi ovaj element mogao srednjoročno i dugoročno izazvati hipertenziju, kao što navodi studija objavljena u časopisu Nutrients.
Međutim, najnovija istraživanja ukazuju na to da veza između unosa soli i krvnog tlaka nije sasvim jasna. Hipertenzija je vjerojatno više povezana s genetskom predispozicijom i promjenama u ravnoteži bakterija u organizmu nego s unosom soli.
Najvažniji razlog izbjegavanja soli u dječjoj prehrani je taj što je potrebno da se dječji okusni pupoljci naviknu na prave okuse raznolike hrane. Ovo doprinosi uspostavi dobrih prehrambenih navika.