Treba li starije dijete uživati privilegije ako povremeno pričuva brata ili sestru?

Foto: Shutterstock

KAKO djeca odrastaju tako stječu sve više odgovornosti i obaveza. Starija djeca stoga često vode računa o mlađoj braći i sestrama, osobito u obiteljima s puno djece. Radi se o zgodnoj i isplativoj praksi, ali ta tema dovodi do nekoliko pitanja.

Kada dijete može čuvati mlađu braću i sestre?

Svako dijete je drugačije, a to znači da ne postoji čaroban broj godina koji otvara ovu mogućnost. Svako dijete sazrijeva svojim tempom, a roditelji će morati sami procijeniti je li njihovo dijete spremno na to.

Prema Kid Situ, djeca bi od dobi od 11-12 godina mogla biti sposobna za brigu o mlađoj braći ili sestrama dok roditelji nisu prisutni. U početku bi to trebalo prakticirati samo u kraćim razdobljima, a vrijeme čuvanja i brige bi se moglo produžiti ako sve bude funkcioniralo kako treba. 

Trebalo bi se pak izbjegavati ostavljati djecu preko noći u toj dobi, a Kid Sit procjenjuje da je vrijeme za to kad odgovorno dijete napuni otprilike 16 godina.

Odgovornost iziskuje nagradu

Kad je riječ o dodatnoj odgovornosti, a briga o mlađoj braći i sestrama je upravo to, stručnjaci vjeruju da bi dijete trebalo dobiti nagradu za ispunjavanje takvih zadataka. Kako se dijete bude dokazivalo kao odgovorno i pouzdano, to će značiti da može uživati posebne uvjete, prema AHA Parentingu.

Međusobni dogovori djeteta i roditelja mogu dovesti do toga da dijete osjeti da se njegov trud cijeni, a to se može postići produljenjem druženja s prijateljima, vremena pred ekranom ili nečim trećim što dijete želi.

Privilegije sa sobom nose vrijedne lekcije

Postoje i pouke koje se mogu izvući iz dobivanja više privilegija. Dijete koje je dobilo više slobode osjećat će se poštovano i cijenjeno. Osjećat će se odraslije, a kada shvati da mu se sviđa uživanje u tim pogodnostima, bit će motivirano za dodatno dokazivanje odgovornosti, kako piše stranica Moms.com.