Trebaju li se trudnice cijepiti protiv gripe?

Foto: 123rf

TRUDNICE se trebaju cijepiti protiv gripe prije trudnoće ili nakon prvoga tromjesečja trudnoće jer je cjepivo zaštita od virusa za majku i za nerođeno dijete, preporuka je Svjetske zdravstvene organizacije

"Antitijela se prenose na nerođeno dijete", a štite ga i nakon rođenja, podsjeća dr. Christian Albring, predsjednik njemačke Udruge ginekologa.

Imunosni sustav novorođenčeta nije u stanju obraniti se od virusa, a cjepivo protiv gripe može spriječiti komplikacije, poput upale pluća i sličnih oboljenja koja se mogu razviti nakon što se tek rođena beba zarazi virusom.

Znanstvenici su ustanovili da cijepljene trudnice imaju znatno niži rizik od prijevremenog (<37 tjedana) porođaja, kao i od male porođajne težine (<2500 kg) djeteta. Slične rezultate dobili su i kad su uzeti u obzir i čimbenici poput majčine dobi, indeksa tjelesne mase prije trudnoće, pušenja i spola djeteta.

"Cijepljenje trudnica protiv gripe je dobrobit za majku, ali i prenatalne benefit za fetus te pruža i postnatalnu zaštitu putem transplacentarno prenesenih antitijela", tvrde njemački ginekolozi.

Najveća stopa cijepljenja postiže se kada cijepljenje preporuči liječnik koji kontrolira trudnoću i kada se cijepljenje provede na razini antenatalne skrbi.

Cjepivo protiv gripe u nekim situacijama može spriječiti preuranjeni porođaj. "U slučaju problema kao što su prijevremene kontrakcije, zaraza virusom gripe može rezultirati prijevremenim porodom", upozorava Albring.

U prvome tromjesečju trudnoće cijepe se obično samo trudnice s bolestima koje se mogu pogoršati, poput astme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.