Trend opasnih TikTok izazova uzeo je maha. Roditelji, budite na oprezu

Foto: Shutterstock

TIKTOK je većini poznat po videozapisima o plesu, pjevanju, kuhanju, interijerima, stilu života kao i komediji, ali se svako malo pojavi i sadržaj koji može biti potencijalno opasan za najmlađe korisnike, prenosi NBC Miami. Iako je aplikacija dizajnirana za uzrast od 13 i više godina, velika većina korisnika na toj platformi su upravo maloljetnici koje viralni trendovi mogu lako privući. 

Pojedini TikTok izazovi, odnosno viralni videozapisi, kojima se korisnici potiču na rekreiranje takvog izazova na vlastitom profilu doveli su do ozljeda, zločina pa čak i smrti. TikTok se ogradio od ovakvih opasnih videozapisa te je poduzeo mjere kojima filtrira i blokira videozapise koji bi mogli ugroziti zajednicu, prenosi NBC News.  

"TikTok zabranjuje sadržaj koji promiče ili veliča opasne radnje, a mi uklanjamo videozapise i preusmjeravamo pretraživanja na naša pravila kako bismo obeshrabrili takav sadržaj", rekao je glasnogovornik TikToka. "Potičemo sve da budu oprezni u svom ponašanju, bilo na internetu ili izvan njega."

Niže u tekstu donosimo vam presjek opasnih viralnih TikTok videoizazova, a koji su doveli do ozbiljnijih ozljeda, prekršajnih kazni pa čak i smrti sudionika. Roditelji trebaju biti upoznati s ovim opasnim trendovima kako bi mogli pravovremeno reagirati. 

Orbeez izazov

Ovaj izazov uključuje punjenje igračke pištolja vodenim kuglicama, a u nekim slučajevima korisnici su zamrzavali kuglice kako bi one bile tvrđe i bolnije kada dođu u dodir s kožom. Tinejdžeri na Floridi, u Pembrook Pinesu, navodno su ustrijelili više od dvadesetak ljudi, uključujući i jednog starijeg građanina te su zbog toga bili privedeni i optuženi za kazneno djelo i prekršaj. 

@splatterballs Tutorial check Bio for more #gelblaster #orbeez #viral #foryoupage #orbeezchallenge #amazonfinds #DisneyPlusVoices ♬ AIN'T GONNA STOP - Carol Kay

"Koliko daleko možeš kopati?"

U ovom naizgled bezopasnom i nevinom izazovu korisnici se potiču da kopaju što dublje rupe tijekom svojih posjeta pješčanim plažama. Pokazalo se da je ovaj izazov štetan za lokalne divlje životinje, ali i potencijalno opasan za posjetitelje plaže. Na otoku Marco na Floridi dužnosnici su zamolili sudionike u ovom izazovu da ponovo zakopaju rupe nakon snimanja kako bi zaštitili morske kornjače.

Blackout izazov

Blackout izazov navodno kruži još od 1995. godine, ali se nedavno ponovo pojavio na TikTok platformi. Ovaj viralni izazov poticao je sudionike da zadržavaju dah ili se dave sve dok se ne onesvijeste, a obećavajući ''euforičan'' osjećaj kao rezultat. Izazov je doveo do ozbiljnih ozljeda kao i smrti. 

Roditelji dviju djevojčica koji su rekli da su njihova djeca umrla kao rezultat "blackout izazova" na TikToku tuže tvrtku, tvrdeći da je njihov algoritam djeci namjerno ponudio opasan sadržaj koji je doveo do njihove smrti, prenosi New York Times.

''Sruši vrata''

Ranije ove godine novi upitan izazov se proširio društvenim mrežama. Izazov je uključivao tinejdžere koji su nogama razbijali ulazna vrata nepoznatih ljudi. "Ljudi koji poduzimaju ovakve aktivnosti ne znaju kako će vlasnik reagirati", rekao je Carey Codd iz ureda šerifa Browarda u jugoistočnoj Floridi. Moguće je da bi to moglo eskalirati u fizički obračun, ozljede, čak i smrtonosnu silu.

Vatreni izazov

Ovaj izazov potekao je od jednog TikTok influencera, a u sada uklonjenom videu on je lakom za kosu posprejao kupaonsko ogledalo, ugasio svjetla te ga potom zapalio. Izazov je izuzetno opasan te može dovesti do požara kao i do ozbiljnijih ozljeda, dužnosnici upozoravaju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.