Tri najveće koristi koje će vaše dijete imati od ranog usvajanja stranog jezika

Foto: Pexels

NIJE tajna da je usvajanje više stranih jezika prednost. No jeste li se ikada zapitali postoji li idealno vrijeme za učenje jezika? Mnogi vjeruju da je jedini ispravan odgovor - što je ranije moguće.

Govor i razumijevanje više jezika mogu otvoriti svijet mogućnosti, a u nastavku vam donosimo nekoliko prednosti dvojezičnosti (naravno, i višejezičnosti) kod male djece.

U studiji objavljenoj u siječnju 2021. u časopisu Scientific Reports, provedenoj na 127 odraslih, utvrđene su dvije kognitivne koristi za rane bilingvalne (one koji su dva jezika naučili kao djeca). Prva je njihova sposobnost bržeg uočavanja vizualnih promjena u odnosu na one koji su kasnije u životu naučili drugi jezik. Prema rezultatima ove studije, oni koji rano usvoje drugi jezik imaju veću kontrolu nad svojom sposobnošću da preusmjere pažnju s jedne slike na drugu - što može biti rezultat vježbanja brzog prebacivanja između dva jezika.

Prednosti dvojezičnog odgoja tu ne prestaju. 

1. Potiče empatiju

"Otkriveno je da djeca koja se odgajaju na najmanje dva jezika imaju veće društveno razumijevanje", kaže dr. Oren Boxer, neuropsiholog i savjetnik u BumoBrainu, platformi koja podržava roditelje koji traže druge mogućnosti osim tradicionalnih škola.

Studije na maloj dvojezičnoj djeci otkrile su da ta djeca imaju tendenciju da bolje razumiju tuđe "perspektive, misli, želje i namjere" u usporedbi s djecom koja govore samo jedan jezik.

"Dio ove snage povezan je s robusnijim jezičnim sustavom koji može lakše otkriti određene značajke komunikacije poput prozodije, ritma govora i tona glasa", kaže dr. Boxer. 

Ipak, samo empatija nije dovoljna da bi se na nju gledalo kao na korist. Boxer kaže da je važno znati se nositi s tim empatičnim osjećajima i znati razlikovati vlastite potrebe od potreba drugih.

2. Može poboljšati funkciju mozga

Dvojezičnost je dobra za razvoj mozga.

"Bolji su u planiranju, rješavanju problema, koncentraciji i istovremenom odrađivanju više zadataka", kaže Kristen Denzer, izvršna direktorica i osnivačica Tierre Encantade, španjolskog obrazovnog programa.

Denzer kaže da se ove kognitivne prednosti mogu vidjeti prilično rano.

"Dojenčad koja odrasta u dvojezičnom okruženju pokazala je svoje napredno funkcioniranje već sa 7 mjeseci u usporedbi s jednojezičnim vršnjacima", kaže ona ukazujući na studiju objavljenu 2009. u Zborniku Nacionalne akademije znanosti SAD-a.

A ove se dobrobiti mogu nastaviti i u starijoj dobi sprečavanjem moždanih poremećaja koji se često javljaju sredinom šezdesetih.

"Dvojezične osobe čak su u stanju usporiti pojavu demencije i Alzheimerove bolesti u prosjeku za dodatne četiri godine u usporedbi s onima koji govore samo jedan jezik", kaže Denzer. Razlog? Poznavanje više jezika može doprinijeti povećanju kognitivne rezerve ili "sposobnosti mozga da improvizira i pronađe alternativne načine obavljanja posla" i spriječi štetu.

3. Akademska prednost

Dvojezična djeca također mogu imati prednost u školi, uključujući pismenost.

"Studije su pokazale da kada dijete nauči drugi jezik pokazuje ubrzani napredak u učenju čitanja u usporedbi s jednojezičnim vršnjacima", kaže Denzer.

U budućnosti mogu imati i bolje akademske rezultate. Istraživanje je pokazalo da studenti koji su dulje vrijeme učili strani jezik imaju tendenciju da imaju bolje rezultate na SAT-ispitima.

Dvojezična djeca također imaju čvršće temelje za usvajanje više jezika. To im može pružiti veću prednost kada započnu profesionalnu karijeru jer sve više industrija traži kandidate koji govore više jezika, piše Parents.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.