Tri pokazatelja toksične veze, prema bračnoj savjetnici

Foto: Pexels

Toksične veze mogu se manifestirati u romantičnim i platonskim odnosima. U romantičnim vezama, toksičnost može uključivati manipulaciju, kontrolu, emocionalno zlostavljanje, pa čak i fizičko zlostavljanje. 

Ipak, mnogi ljudi teško prepoznaju osobine koje se mogu smatrati toksičnima, tvrdi obiteljska i bračna savjetnica Tina Fey.

"Može biti teško točno odrediti kada se veza mijenja iz podržavajuće u štetnu, osobito kada su promjene postupne. No, postoje specifični znakovi koji mogu otkriti da je odnos postao loš", istaknula je za Hack Spirit. Izdvojila je tri znaka koji mogu ukazivati na to da je veza postala toksična.

1. Stalno kritiziranje

Svi smo čuli izreku "nitko nije savršen", a u vezi je prirodno da naši partneri i partnerice ponekad ističu naše određene "mane".

"Normalno je da će vam partner ponekad reći da imate sklonost, primjerice, kašnjenju. Međutim, kada kritika postane svakodnevna, vrijeme je da zastanete i razmislite. Stalno kritiziranje znak je toksične veze", kaže savjetnica.

Jedna je stvar pružiti konstruktivnu povratnu informaciju, a nešto sasvim drugo kada je riječ o negativnosti koja cilja na naše samopoštovanje.

"Ako sebe ili svog partnera mučite zbog nevažnih stvari, omalovažavate postignuća ili se osobno napadate, možda je vrijeme da prekinete odnos", dodala je Fey.

2. Gubitak povjerenja

Povjerenje je temelj svake veze. "Bez povjerenja, odnos se može činiti kao kula od karata, klimav i nestabilan. Ako postoji stalna sumnja, ljubomora ili nesigurnost, to stvara okruženje napetosti i straha. Ako vi ili vaš partner stalno preispitujete postupke ili namjere jedno drugoga, to je znak da je povjerenje u vašoj vezi ugroženo", pojasnila je savjetnica.

3. Konstantno opravdavanje njihovog ponašanja

"Ako ste primijetili da opetovano opravdavate partnerove postupke sebi ili drugima, to je jasan znak toksične veze", tvrdi Fey. Svi s vremena na vrijeme nalazimo isprike za one koje volimo. No, ako fraze "imao je težak dan" ili "nije tako mislila" postanu redovite, možda je vrijeme za preispitivanje.

"Psihologija sugerira da često racionaliziramo toksično ponašanje kada smo duboko uloženi u vezu. No, važno je ne zatvarati oči pred stalnim nepoštivanjem, uvredljivim komentarima ili toksičnim ponašanjem. Ako neprestano branite partnerove postupke, vrijeme je da se umjesto toga zauzmete za sebe", zaključila je savjetnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.