Trudnoće uz pomoć potpomognute oplodnje mogu biti rizičnije, tvrdi studija

Foto: Shutterstock

STUDIJA provedena na 34 milijuna žena koje su rodile u SAD-u pokazala je da su one koje su zatrudnjele nakon liječenja neplodnosti imale 26 posto veću vjerojatnost da će imati prijevremeni porođaj.

U usporedbi sa ženama koje su zatrudnjele prirodnim putem, za njih je bila 57 posto veća vjerojatnost da će pretrpjeti abrupciju posteljice, rijetku i ozbiljnu komplikaciju u kojoj se posteljica odvaja od sluznice maternice.

Poveznice s ovim komplikacijama trudnoće pojavljivale su se čak i kada se uzela u obzir starija dob žena kojima je potrebno liječenje neplodnosti, jer je starija dob povezana s većim rizikom od komplikacija.

Čak i kada se uzme u obzir opće zdravlje žena, poput pretilosti i visokog krvnog tlaka, liječenje plodnosti povezano je s većom stopom prijevremenih porođaja i abrupcija posteljice.

Višeplodne trudnoće

Žene koje primaju tretmane IVF-a kako bi proširile svoju obitelj vjerojatnije će imati blizance i trojke i premda je višestruka trudnoća daleko manje rizična nego u prošlosti, to svejedno može povećati rizik od prijevremenog poroda.

Međutim, neki stručnjaci sumnjaju da hormonski lijekovi, koji se koriste za stimulaciju ženskih jajnika na proizvođenje više jajnih stanica za liječenje plodnosti, također mogu povećati rizik od problema tijekom trudnoće.

Klinike bi trebale upozoravati žene na ovaj rizik

Iako su sve komplikacije koje su uočene i dalje iznimno rijetke, autori studije kažu da bi klinike za potpomognutu oplodnju trebale upozoriti žene na rizik.

Studija, objavljena u Journal of the American Heart Association, jedna je od nekoliko koje pronalaze vezu između liječenja plodnosti i prijevremenog poroda. Također se može dogoditi da žene koje su neplodne imaju druge zdravstvene probleme koji povećavaju rizik od komplikacija tijekom trudnoće, piše The Daily Mail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.