U Švedskoj čak i braća mogu prakticirati metodu "koža na kožu", a kod nas...

Foto: Facebook

METODA "koža na kožu" kojom se malenim, uglavnom ranije rođenim bebama, pomaže u njihovoj tranziciji nakon poroda u gotovo 100 posto slučajeva prakticiraju majke. I nije to nikakva novina, to je čak i pravilo koja su dužna ispoštovati i sva naša rodilišta koja imaju predznak "prijatelja djece", međutim, u Švedskoj su otišli i korak dalje. 
 
Ovo je post koji je prvotno objavljen na stranicama jedne klinike u Uppsali, no nakon što je preveden na engleski prebačen je na stranicu NINO Birth (Neuroscience for Improved Neonatal Outcomes).
 
Riječ je o revolucionarnoj metodi po kojoj stručnjaci klinike u Uppsali dozvoljavaju da se ova metoda primjenjuje i na bebice koje teže čak i malih 700 grama pa umjesto da leže u inkubatoru dozvoljava im se da što više leže na koži svojih mama, tata, ali i braće i sestara. 

>>>Blagodati dodira "koža na kožu" - zađto je prvi sat nakon poroda toliko važan<<<

Na ovoj su fotografiji tata i veliki brat na kojima, koža na kožu, leže maleni blizanci rođeni čak tri mjeseca prerano. 

Tu revolucionarnu metodu prvotno su ustvari uveli Danci, a nakon što je kliniku Hvidore Hospital u Danskoj posjetio švedski liječnik i profesor Uwe Ewald, tu je metodu uveo i u Švedsku.


Prema njegovim riječima ta metoda uvelike pomaže prerano rođenim bebama jer im se u doticaju s kožom puno bolje regulira temperatura nego što bi to mogao "odraditi" inkubator. Osim toga, dokazano je da bebice puno bolje hvataju ritam disanja i općenito lakše dišu dok leže na goloj koži, da im dobre mamine i tatine bakterije pomažu njihovom imunitetu bolje nego kada su u sterilnom inkubatoru i samim time smanjuju rizik od infekcija kod tako malenih nježnih organizama. 

To su dokazi koje su donijele mnogobrojne studiji baš kao i praksa pa su stoga Šveđani krenuli s projektom u kojemu mogu sudjelovati čak i djeca - starija braća i sestre. 

I baš to pokazuje i ova fotografija gdje su malim blizancima mamu malo zamijenili tata i braco - jer je očito nevažno tko je u pitanju - glavno da bebicama pomaže ova koža na kožu metoda. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.