Učitelja bijelca suspendirali jer je u školu došao maskiran u tamnoputog repera

KALIFORNIJSKI učitelj koji se za Noć vještica "maskirao" u afroameričkog repera suspendiran je s posla i trenutno je pod istragom, prenosi portal UNILAD.

U snimci koja kruži društvenim mrežama, učitelj u jednoj srednjoj školu u američkom gradu Milpitasu oponaša poznatog repera Commona.

Neimenovani učitelj odjeven je u jaknu crne boje i bijelu dolčevitu. Lice je obojio crnom bojom i slaže rime kao dio prezentacije koju je pripremio za učenike u razredu.

Nakon učiteljevog kontroverznog nastupa, ravnatelj srednje škole Francis Rojas te i ravnatelj distrikta Cheryl Jordan objavili su zajedničku izjavu kojom su osudili učiteljevo ponašanje te ga opisali "omalovažavajućim". 

"Važno je da svaki učenik i roditelj/skrbnik mogu očekivati da su njihova djeca u sigurnom okruženju u kojem se osjećaju poštovano i cijenjeno. Postupci našeg zaposlenika za Noć vještica negativno su utjecali na to, samo zbog odluke da lice oboji u crno. U školskoj zajednici u kojoj se može govoriti na 50 različitih jezika koji predstavljaju kulture i religije širom svijeta boli saznanje da se ova vrsta kulturne neosjetljivosti i nedostatka kulturne svijesti i dalje može naći", poručili su.

Nastavnik je od incidenta na dopustu i u tijeku je istraga nakon koje će se "poduzeti odgovarajuće mjere".

Učenik koji je objavio sporni video tvrdi da su učitelju rekli "neka pokupi svoje stvari".

Tema je postala jako popularna na Twitteru, gdje su se javili neki korisnici s informacijama da je prozvani učitelj predavao povijest i da je znao što radi.

Chris Norwood, predsjednik školskog odbora, nazvao je postupke učitelja "neprimjerenima, neprofesionalnima i neosjetljivima".

"Uprava okruga poslala je člana osoblja na dopust i zatražio sam od nadzornika da osigura istragu. Kao Afroamerikanac, povijest Blackfacea me podsjeća na okrutnost, mržnju i strah s kojim su se u prošlosti suočavali moji roditelji i ljudi afričkog porijekla, a neki ih i danas doživljavaju širom svijeta", izjavio je Norwood.

Jedan učenik komentirao je da je kasno za učitelja i njegov povratak u školu. Svojim ponašanjem navukao je bijes dijela zajednice i teško da može očekivati povratak na radno mjesto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.