Učiteljica apelira: "Mame, razgovarajte s kćerima o menstruaciji"

Foto: Instagram

KAKO odrastamo tako svakodnevno učimo, a kad krenemo u školu učimo još i više.

U školi čitamo poeziju, shvaćamo matematiku i učimo jezike poput španjolskog i francuskog. Učitelji su ti koji djecu uče najviše, ali o životu, odnosno mnogim stvarima koje se tiču njihove intime, učitelji ne mogu tako dobro djelovati kao roditelji.

Zato je jedna učiteljica na Redditu nedavno objavila svoju molbu majkama koje imaju kćeri, da hitno s njima počnu pričati o menstruaciji. Ona dolazi sve ranije i puno cura nije bilo na nju spremno zato što ih mame uopće nisu pripremile.

"Nije bilo ni 8:30, nadgledala sam 3. i 4. razreda prije početka nastave, a jedna djevojčica iz 4. razreda nikako da se vrati s toaleta. Kad sam otišla provjeriti, rekla je da ne može izaći, da nešto nije u redu, da je zaprljala hlače, ali s prednje strane.

Jadnica je dobila menstruaciju, a da uopće nije znala ništa o tome. Morala sam joj dati neku odjeću pa sam radije nazvala roditelje da dođu po nju. Bila je jako zbunjena i tužna.

Možda ih ne možete pripremiti na pravi osjećaj toga, ali ih barem možete pripremiti da znaju što je to, zašto će je dobiti, kada otprilike, kako to izgleda i sva ostala pitanja. To je zadaća majke.


Molim vas, učinite to. Nema ništa čudnog u tome, o tome bi trebali znati i djevojčice i dječaci, a to jednostavno nije posao učitelja. O tome bi svatko trebao sa svojim djetetom popričati slobodno i otvoreno, u privatnosti doma".

Jedna žena na to je napisala: "Moja mi je mama sve ispričala kad sam imala oko devet godina i poslije me često pitala jesam li je dobila i osjećam li možda neke 'promjene'? Tako da sam ja na nju bila spremna".

No puno je i onih s drugačijim iskustvom, kakvo je doživjela i desetogodišnja djevojčica iz ove priče. 

 

"Suosjećam s tom djevojkom. Ja sam svoju dobila u šestom razredu, samo sat vremena prije sata seksualnog odgoja. Moji me nikada nisu pripremili na to pa sam se jako uplašila. Bila mi je to velika trauma, a onda sam na nastavi doznala prve informacije o tome što mi se upravo događa. Da sam znala, ne bih to doživjela tako traumatično".

Učiteljica je rekla da razumije kako je nekim ljudima neugodno pričati o promjenama u pubertetu sa svojom djecom, ali upravo je to zadaća roditelja.

Pubertet je vrlo turbulentno razdoblje pa bi djeca trebala biti upoznata barem s onime što ih sve čeka, kako bi bili svjesnijih svojih promjena i tako lakše prošla taj za djecu najstresniji period u životu.

Čemu sram. To su vaša djeca! A djeca doista sazrijevaju sve ranije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.