Udruga spasilaca upozorava roditelje o upotrebi mobitela na plažama i bazenima

Foto: Shutterstock

LJETO je stiglo, a to znači da će obitelji tražiti svaku priliku da pobjegnu na plažu ili do obližnjeg bazena na osvježenje. Koliko god bio zabavan, boravak uz vodu može biti opasan, osobito za djecu koja nisu još dovoljno iskusni plivači.

PREMA časopisima Today i The Guardian, The German Lifeguard Association - najveća svjetska udruga spasilaca izdala je upozorenje roditeljima da ako previše vremena provode na mobitelu dok njihova djeca borave u vodi, to može dovesti do fatalnog ishoda.

Oprez i organizacija između roditelja može puno pridonijeti sprječavanju nesreće

Navode da primjećuju takvo ponašanje roditelja kao rastući problem. Rekli su da je važno da roditelji, bake i djedovi, kao i svi ostali odrasli koji paze na djecu u blizini vode moraju odložiti svoje telefone. Uvjeravaju da ništa na telefonu nije vrijedno nesreće koja se može dogoditi.

Utapanje djece je nešto što treba shvatiti ozbiljno, a može se dogoditi puno brže nego što ljudi misle

Dr. Mary Beth Moran je izjavila da mnogi roditelji ne shvaćaju da je dovoljno samo nekoliko sekundi da dijete uroni u vodu i ne uspije se izboriti da se vrati iznad površine. Stručnjaci kažu da je poželjno da su oba roditelja prisutna, dok jedan uvijek treba biti dežurni promatrač. Ako se jedan od roditelja mora odmaknuti da bi primjerice telefonirao ili otišao na toalet, mora upozoriti o tome drugog roditelja. Malo organizacije i opreza mogu učiniti puno u zaštiti sigurnosti djece, kako piše The New York Post.