Upoznajte klince s parkouranjem - efikasan je i ne košta ništa

Foto: 123rf

KLINCIMA nedostaje aktivnosti, oni koji se bave nekim sportom ili s roditeljima često odlaze u prirodu, imaju prilike za puno zdravih akcija, no sve su to organizirane aktivnosti koje nisu svakodnevne, koje roditelji mora platiti ili sam bit organizator. Upoznajte ih stoga s parkourom, zabavnom metodom razvijana tijela i duha koju će klinci predškolske i školske dobi moći organizirati sami. U njima prilagođenom oblikom.  

Parkour je dobro znana vještina koja nikada nije dobila svoj natjecateljski epilog zato što tu nije riječ o natjecanju već svladavanju prepreka s ciljem osnaživanja tijela. Disciplinu su proslavi mnoge grupe, jedna od njih su u Yamakasiji - grupa nazvana prema Kongoanskom dijalektu jezika Lingala, a znači snažno tijelo, snažan duh i uopće snažan čovjek - fizički, mentalno i etički. 
U osnovi - parkour nije ništa drugo nego zamišljeni poligon - u šumi, parku, selu, gradu... a cilj je što brže i učinkovitije doći od točke A do točke B i vratiti se nazad ne nužno istim putem. 
 
Današnji klinci, posebno dječaci, prilično su upoznati s "vojnim" vježbama, rade sklekove, podvlačili bi se kao vojnici, preskakali kao vojnici, no nekako ta igra često završi opominjanjem roditelja da je to što rade - opasno. Da će se zaprljati, pasti, lupiti se. Malo se tko odluči "okrenuti" od takvog stava i dozvoliti djetetu da proba. Da se izvješti. Da postane siguran u svojim kretnjama jer to je ustvari pravi rezultat parkouranja. 
 
To je vještina koja omogućava čovjeku (djetetu) da istraži prave potencijale svog tijela - da se nauči efikasno kretati prostorom u kojem se nalazi, da pronađe ravnotežu - fizičku i mentalnu, da izvješti svoje kretnje, preskakujući, trčeći kroz prepreke, penjući se, spuštajući se... 
 
U Hrvatskoj se parkour trenutno najviše razvija u Rijeci gdje klinci osim vani, mogu trenirati i u dvorani, bez rizika, s puno (mekanih) prepreka koje mogu savladati. 
 
No kako je ova vještina više free style - klinci je mogu vježbati u svojim parkovima. Tobogani, ljuljačke, ograde, stepenice, penjalice, grmovi, drveća - svi oni mogu poslužiti kao dijelovi poligona koje bi klinci mogli iskoristiti za vježbu. Dakle, ne samo za zabavu već za pravu vježbu kojom će naučiti efikasno koristiti i pravilno kontrolirati vlastito tijelo i um. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.