Kontroverzna kineska odgojna metoda širi se prema ostatku svijeta

Foto: EPA-EFE

SVE rašireniji na Dalekom istoku, roditeljski stil naziva "chicken blood" (engl. pileća krv) novi je trend u odgoju djece i pitanje je trenutka kad će se proširiti na zapadni svijet.

Trendovi u roditeljstvu se stalno mijenjaju, a u današnje vrijeme, uz sve veću moć medija, ideje prelaze puno brže od jednih do drugih krajeva svijeta. Poprilično kontroverzna, ova metoda ipak je prevladala među Kinezima, piše The Asian Parent. 

Radikalan pristup

Originalno nazvana metodom yiwa, na istoku se razvija strelovitom brzinom. Najistaknutija karakteristika ovakve metode roditeljstva je izražena pažljivost. Neki kritičari ovu metodu klasificiraju kao opsesivnu. Roditelji koji je provode u potpunosti planiraju sadržaj dana svojoj djeci u fazama koje traju po petnaestak minuta, uz konstantno nastojanje da izvuku najbolje iz svog djeteta. Svaka aktivnost pomno je isplanirana i usmjerena poticanju uspješnosti i izvrsnosti djeteta u pojedinim poljima.

Naziv ovog stila roditeljstva dolazi iz drevne kineske medicinske metode korištene do 50-ih. Prakticirali su ubrizgavanje pileće krvi u krvotok osobe da bi potaknuli energičnost.

Intervencija države

Postoje izvješća koja govore da kineske obitelji troše između četvrtine do polovine ukupnih primanja na edukaciju i edukativne aktivnosti svoje djece. Ovo ide u prilog privatnim školama, ali zbog ovog trenda ljudi imaju manje djece. Razlog je to što im ovakav stil oduzima previše vremena, energije i novca, dok kineska vlada nastoji motivirati roditelje na suprotno u posljednje vrijeme.

To je dovelo do ograničenja edukativnih aktivnosti u privatnim školama, ali roditelje koji koriste metodu "chicken blood" to potiče da zahtijevaju od djece da još i više briljiraju u pojedinim aktivnostima. Radi se definitivno o jednom od najekstremnijih stilova roditeljstva, a samo će vrijeme pokazati kako stvarno djeluje na buduće generacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.