Vašu bebu muče grčevi? Ovaj trik možda bi mogao pomoći

Foto: Shutterstock

GRČEVI se kod beba najčešće javljaju iza drugog ili trećeg tjedna života, a tegobe su obično najizraženije oko šestog do osmog tjedna, nakon čega postupno prestaju, najčešće do navršenog trećeg mjeseca.

Ako ste imali novorođenče koje ima problema s grčevima, onda sigurno vrlo dobro znate koliko se bespomoćno osjećate gledajući svoje dijete kako iz dana u dan vrišti, plače i previja se od bolova. Iako je dojenačke grčeve nemoguće liječiti, postoje načini na koje ih barem malo možete ublažiti.

Neki od tih načina su ''bicikliranje'' nogicama, topla kupka i lagano ljuljuškanje dok plinovi sami ne prođu, ali što napraviti ako ništa od toga ne djeluje? U tom slučaju biste možda trebali isprobati trik koji je na TikTok profilu podijelila dadilja i majka četvero djece.

Tehnika koja je osvojila roditelje

Liječnica Lucy u videu pomaže svom 11-mjesečnom sinu pokretima stimulirati trbuščić kako bi pospješila njegovu probavu i smanjila plinove. Snimka je brzo osvojila roditelje, a pregledana je više od dva milijuna puta.

@enchantednanny Digestive help for colicky babies or trapped wind #babyhack #mumsoftiktok #babiesoftiktok ♬ original sound - The Enchanted Nanny

Ključ je svega, kaže, raditi pokrete u obliku broja osam. Ona nježno pomiče djetetov trbuh i kukove s jedne strane na drugu, a njegovo opušteno lice sve govori. Lucy usput u videu opisuje mehanizam svojih pokreta.

''Laganim intenzitetom radite pokrete u smjeru kazaljke na satu, vi ste ti koji stvarate pokret. A ako se djetetov trbuščić ne kreće, tad se mlijeko presporo kreće kroz njega. To uzrokuje nakupljanje plinova, što je kod malih beba užasno bolno'', objašnjava.