Važna pravila za što lakši suživot s trogodišnjacima

Foto: Instagram

JESTE li svjesni da vam mnoge velike i važne stvari često ne oduzimaju toliko vremena koliko brojne dnevne sitnice.

Kad govorimo o suživotu s trogodišnjacima, tih sitnica tijekom dana ima stvarno toliko da im se ne zna broj.

Olakšajte si stoga život i nemojte zaboraviti da svaka faza života s djetetom ima neka pravila, a kad pričamo o ovoj specifičnoj dobi djeteta, slatkoj, ali često kaotičnoj, držite se ovoga i život će vam biti nešto jednostavniji:

1. Sa sobom, uvijek i svugdje, nosite grickalice

Kad se bavite trogodišnjacima i vodite ih svugdje sa sobom, torba puna grickalica je imperativ. To ne moraju biti nezdrave stvari, ali je važno da uvijek nešto imate kako biste spriječili djetetov nestašluk, fazu dosade, vječnu glad kad nije vrijeme za jelo, kao i trenutke u kojima ne prestaju pričati, pričati, zahtijevati, i još malo zahtijevati.

2. Nosite dovoljno maramica

Osim što se djeca u ovoj dobi zaprljaju čak i od stvari koje realno neće umrljati nikoga, djeca u ovoj dobi baš sve moraju dotaknuti svojom rukom. Zato brigu oko čistih ruku riješite maramicama, i vlažnim i običnim, jer će vas one riješiti barem dijela briga.

Bez njih ne idite ni "samo do trgovine".


3. Očekujte nerealno

Kad odrasla, razumna osoba očekuje realne stvari, tad iznenađenja nema, no kad pričamo o trogodišnjacima, očekujte da će vam dan biti prepun nerealnosti. Nerealnih želja, nerealnih kombinacija, nerealnih prohtjeva... pa zato ne dajte da vas iznenade.

Život će vam postati lakši i smješniji ako ćete biti bolje pripremljeni na dnevne nerealnosti s tipičnim trogodišnjakom. 

4. Očekujte čudne poglede okoline

Možda ste vi kao roditelj već naviknuti na nerealnosti koje vam podastire vaše trogodišnje dijete, no drugi ljudi, oni koji su zaboravili kako je biti trogodišnjak, odnosno, kako je biti roditelj djetetu te dobi, vjerojatno će se silno čuditi vašim akcijama, reakcijama i rečenicama.

Zato glavu gore i znajte da je čuđenje okoline sad gotovo jednako karakteristično kao i svaki nestašluk koje vam dijete priredi u javnosti.

5. U svemu se ravnajte prema njihovom ritmu spavanja

Djeca u dobi od tri godine još uvijek trebaju popodnevni san, odnosno, djeca u toj dobi najčešće odbijaju popodnevni san. Zato ne dajte da vas išta zezne u vašem nastojanju da im priuštite dovoljno sna jer, kad se dobro naspavaju, njihova će dobra volja biti pravo olakšanje i za vas roditelje. Uostalom, tako ćete si lakše organizirati dan. Sve što trebate napraviti obavite prije vremena za spavanje, da vam ostane dovoljno snage i strpljenja da ih uspavate.


6. Ne šizite oko njihovih "navika"

Dob od tri godine je idealna da se djeca počnu osamostaljivati, barem za stolom, baš kao što je i idealna da dijete stalno radi neki nered. A kako ne možete dobiti dijete koje će bez puno pokušaja naučiti lijepo jesti, radije se odmah pomirite s tim da ćete nakon njihovog jela uvijek morati dodatno čistiti.

Naviknite se, jer ćete se inače stalno živcirati oko vječnog nereda i mrlja.

7. Naviknite se na društvo u kupaonici

Rijetkim roditeljima pođe za rukom u startu odviknuti dijete od druženja s mamom (ili tatom) u kupaonici, pa ako već niste toliko odlučni da ih nikada ne pustite da uđu za vama, onda se radije priviknite na njihovo društvo. Zato što se dijete, čim mama ili tata moraju u kupaonicu, automatski sjeti da vam štošta nije ispričalo, da ga nešto baš sada silno zanima ili samo voli biti prisutno da slučajno ne bi nešto propustilo.

8. Ta će faza brzo proći

Možda vam se sada čini kako nećete preživjeti njihovu fazu trogodišnjaka, no znajte, život s njima je trenutno toliko užurban da vjerojatno nećete ni primijetiti kako vrijeme brzo leti. I zato uživajte koliko možete. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz trogodišnjake, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: trogodišnjaci.
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.