Za što su sve mala djeca sposobna?

Foto: Instagram/123rf

DJECA imaju ruke, noge, glavu i savršeno su sposobna obavljati gomilu stvari - ali nažalost tek onda kada im roditelji to zaista i dopuste. 
 
Svjesni smo da djeca već u najranijoj dobi moraju steći dobre radne navike, međutim, baš su roditelji ti koji najčešće od svoje itekako sposobne djece rade male nesposobne duše jer im se čini da djeca jednostavno ne bi ništa trebala raditi jer su naprosto djeca. A onda dođe škola. Prvi ispiti zrelosti stečenih radnih navika na kojima djeca redovno padaju. Ne, ne padaju razred, ali borba sa zadaćama, novim dužnostima i novim obavezama jednostavno im postaje preteška. Oni bi se radije igrali i odmarali jer nisu navikli imati prave radne navike. Uostalom, i sada kada su krenuli u školu nemaju se što zamarati kućanskim poslovima, na njima je da sjede i uče. 
 
E, to je greška koju roditelji rade misleći da bi djetinjstvo trebalo proteći bez ikakvih briga - pa djeca su, pa neće valjda dijete čistiti za sobom i nositi vrećice iz dućana. Ili baratati nožem, škarama i kosilicama - pa to ne samo da je preopasno, to bi djeci trebalo biti zabranjeno do punoljetnosti. 
 
Mislite li da djeca to ne mogu savladati? Da će si odrezati ruke ili će im one otpasti ako ponesu vreću sa smećem? Zar toliko podcjenjujete ta mala bića koja ne samo da su sposobna za sve to, već su sposobna i za mnogo više. Samo kada bi im se redovno dala prilika da to i pokažu. Eh, kako li su sretna djeca koju roditelji "tjeraju" da rade čim prohodaju. Eh, kako li su takva djeca samo ponosna na svojih ruku djelo jer taj im ponos nijedna igra i nikakvo izležavanje po kauču neće dati! Vjerujte!
 
A ako mislite da vaše dijete nije sposobno za radne navike i gomilu poslova koji im se mogu zadati na svakodnevnoj bazi, promislite opet i zavirite u mali naputak po Montessori školi, u kojem se za svaku dob djeteta predlažu oni kućni poslovi koji su itekako primjereni njihovim sposobnostima. Ne moraju se primjenjivati svi, naravno, ali samo da znate - djeca su za sve ovo itekako sposobna. 
 
U dobi od 2 do 3 godine

Pospremiti igračke u kutiju
Složiti knjigice na policu
Odložiti prljavu odjeću u košaru s prljavim rubljem 
Baciti smeće 
Unijeti drva 
Spremiti svoju odjeću 
Postaviti stol
Donijeti pelene
Obrisati prašinu s poda


U dobi od 3 do 5 godina 

Pospremiti sobu
Obrisati za sobom kada nešto proliju 
Pospremiti i obrisati posuđe
Nahraniti kućnog ljubimca
Namjestiti krevet
Zaliti biljke 
Koristiti usisavač 
Pripremiti jednostavni sendvič 


U dobi od 5 do 7 godina 

Baciti smeće 
Obrisati podove 
Složiti ručnike 
Isprazniti perilicu suđa
Plijeviti vrt
Pokupiti lišće
Pomesti 
Napraviti salatu 
Oguliti krumpir i mrkvu
Prati suđe
Zamijeniti rolu wc papira 

U dobi od 7 do 9 godina

Pospremiti i prebrisati stol nakon jela 
Napuniti i uključiti perilicu za suđe
Staviti rublje u perilicu 
Skinuti i složiti čisti veš 
Pospremiti namirnice 
Otići u trgovinu 
Isprati terasu/dvorište crijevom za vodu 
Umutiti jaja 
Ispeći kekse
Prošetati psa

U dobi od 9 do 12 godina 

Pripremiti jednostavan obrok 
Oprati kupaonu
Temeljito očistiti kuhinju 
Prebrisati prašinu 
Usisati tepihe 
Pokositi travnjak 
Zašiti dugme 
 

U dobi od 12 i više godina 

Učiniti sitne popravke po kući 
Promijeniti žarulju 
Očistiti automobil
Obojiti zid
Ošišati živicu 
Pripremiti večeru
Oprati prozore
Ošišati živicu 
Izglačati odjeću 
Čuvati mlađu braću i sestre 
 
Popis je općenito primjeren svakoj pojedinoj dobi, a hoće li neke stvari s popisa vaše dijete raditi ili neće, ne ovisi samo o njihovoj sposobnost. To prvenstveno ovisi o tome podcjenjujete li vi sposobnost vašeg djeteta i je li dijete uopće naučeno na sitne poslove koji će im dati na važnosti i zbog kojih će u kasnijem životu i odrastanju biti ne samo samostalniji, već i spremniji postati ravnopravan član vaše obitelji, našeg društva. 
 
Oni to mogu i zapravo nikada nije kasno za stjecanje dobrih radnih navika - samo nemojte misliti da je sramota da dijete radi. Jer, nažalost, mnogo je roditelja koji i s takvim stavovima odgajaju svoju djecu. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.