Zaboravite neprospavane noći: Evo zašto neke bebe neutješno plaču

Foto: 123RF

DOLASKOM novog bića u obitelj započinje najljepše, no možda i najizazovnije poglavlje života svakog roditelja. Roditelji i beba se počinju upoznavati, a jedan od rijetkih načina na koje beba komunicira je plakanje. Plač bebe čini roditelje osjetljivima, osobito kad ne mogu prepoznati zašto beba plače i kako joj pomoći. Jedan od čestih uzroka neprospavanih noći u prvim mjesecima su dojenačke kolike ili grčevi. Evo koji su najčešći uzroci grčeva kod beba i što možete učiniti da ih ublažite i smanjite stres sebi i djetetu.

Što su grčevi ili kolike i kada se javljaju?

Prema nekim procjenama, gotovo 40% beba pati od grčeva, neovisno o tome hrane li se majčinim ili zamjenskim mlijekom. Grčevi ili kolike podrazumijevaju iznenadne i produljene epizode bolnog plača. Obično se javljaju otprilike tri tjedna po rođenju, a najizraženije su u dobi od četiri do šest tjedana. Za sve zabrinute i umorne roditelje, dobra vijest je da najčešće spontano prestaju nakon tri do četiri mjeseca djetetovog života. Ako nakon navršena četiri mjeseca dijete i dalje neutješno plače, moguće je da se ipak radi o nekoj drugoj probavnoj poteškoći poput zatvora, refluksa ili alergije. Primijetite li i neke druge simptome poput povraćanja, temperature ili promjena u količini i konzistenciji stolice, svakako se javite pedijatru.

Foto: 123RF

Kako prepoznati grčeve i razlikovati ih od uobičajenog plača?

S obzirom na to da bebe ne znaju govoriti, svoje nezadovoljstvo izražavaju plačem. Kako onda razlikovati grčeve od običnog plača? Mnogi liječnici koriste pravilo broja tri. Ako inače zdrava beba koja se uredno razvija i dobiva na težini plače više od tri sata dnevno, najmanje tri dana u tjednu, u uzastopnom trajanju od tri tjedna, vjerojatno ima kolike.

Za bebe koje pate od grčeva čini se kao da plaču bez razumljivog povoda i teško ih je umiriti. Primjerice, ako je dijete nahranjeno i pelena je promijenjena, a ono i dalje intenzivno plače, možete posumnjati na kolike. Također, bebe koje muče grčevi plaču uvijek u otprilike isto vrijeme u danu. Najčešće postanu razdražljive kasno poslijepodne ili navečer, odnosno za vrijeme ili poslije hranjenja. Dok plaču, stišću šake, izvijaju ili privlače noge i podižu glavicu, a trbuh im je napuhan. Nerijetko rade i bolne grimase te se često zacrvene u licu ili postanu izrazito blijede.

Zašto se javljaju grčevi?

Stručnjaci nisu utvrdili jasan uzrok, no postoje mnoge pretpostavke. Neki liječnici kolike tumače kao uobičajeni razvojni stadij. Bebe se po izlasku iz maternice moraju naviknuti na različite nove osjete poput slika, zvukova i mirisa. Moguće je da tolika količina podražaja za njih postane preplavljujuća i to izražavaju plačem. S obzirom na to da je tijekom grčeva stomak beba napuhan i često ispuštaju plinove, druga teorija upućuje na probavne tegobe. Razlozi mogu biti intolerancija na laktozu, alergije na mlijeko ili česte promjene mliječne formule.

Mislite na prevenciju - evo što možete učiniti da spriječite probleme s grčevima

Foto: PR

Majkama se uvijek preporučuje dojenje. Ono pomaže u sazrijevanju probavnog sustava bebe, jača imunitet i sadrži prirodne probiotike koji značajno smanjuju nelagodu u trbuhu. Majke koje doje trebale bi pripaziti da u svojoj prehrani smanje unos namirnica koje uzrokuju plinove, poput kofeina, čokolade, mliječnih proizvoda ili nekih vrsta povrća poput graha, cvjetače i kupusa.

Ako ste majka koja ne doji ili ne može dojiti, važno je da odaberete odgovarajuće zamjensko mlijeko. S više od 150 godina stručnosti u radu, Nestlé je postavio temelje za istraživanje i inovacije u prehrani dojenčadi i male djece. Ističu kako se za pomoć oko odabira mliječnog pripravka najbolje obratiti pedijatru te u dogovoru s njim odabrati mliječni pripravak prilagođen zdravstvenom stanju i potrebama djeteta. Jednom kada ste odabrali formulu mlijeka, važno je da je ne mijenjate prečesto i da se prilikom promjene također konzultirate s liječnikom. Uz to, pazite da mliječni pripravak pripremate prema uputama istaknutima na pakiranju.

Kod prelaska s dojenja na prehranu mliječnim pripravcima, probavni sustav djeteta doživljava promjenu. Stolice djeteta uobičajeno postaju tvrđe i manje učestale, što se često tumači kao zatvor. Kako biste olakšali djetetu ovu promjenu, savjetujte se s pedijatrom oko odabira odgovarajućeg mliječnog pripravka, kao i ostalih preporuka za prehranu djeteta u ovoj fazi.

Foto: PR

Pazite i da dijete prilikom hranjenja bočicom proguta što manje zraka. Potražite bočice koje su dizajnirane tako da smanjuju količinu zraka koji dijete guta, kao i one koje imaju dudu s manjom rupicom. Bilo da dojite ili hranite dijete na bočicu, nakon što pojede pola obroka preporučuje se podići ga na rame u uspravan položaj i nježno tapšati po leđima, kako bi izbacilo višak zraka. Nakon toga treba nastaviti s hranjenjem, a po završetku obroka ponoviti ovaj postupak i još neko vrijeme dijete ostaviti ležati u blago povišenom položaju.

Što kad se grčevi jave, kako možete umiriti bebu?

Dulja epizoda neutješnog plača stresna je i za bebu i za roditelja i vjerujemo da želite da što prije prestane. Jedan od načina da umirite bebu je masaža trbuha nježnim kružnim pokretima ruke u smjeru kazaljke na satu. Uz to, smanjite količinu podražaja u okolini djeteta. Jarka svjetla i glasni zvukovi već uznemirenu bebu mogu još više razdražiti. Pokušajte poleći bebu na leđa u mračnu i tihu sobu ili je položiti preko krila i nježno maziti po leđima. Možete je i umotati u dekicu ili joj zagrijati stomak tako da na njega položite bočicu s toplom vodom ili topli ručnik. Topla kupka također može imati umirujući učinak. Nježni pokreti njihanja mogu pomoći, no suzdržite se od intenzivnog treskanja ili glasnog ušutkivanja. Radije uzmite bebu u naručje i polako je njišite dok hodate. Toplina vašeg tijela, ponavljajući ritmični pokreti i tiho pjevušenje mogu je umiriti. Duda također može donijeti trenutno olakšanje.

Foto: 123RF

Ne zaboravite se odmoriti i pobrinuti i za sebe

Razdoblje grčeva nije teško samo za vašu bebu. Bebin plač iscrpljuje i frustrira i roditelje, a dodamo li tome i neprospavane noći, vjerujemo da se majke često osjećaju bespomoćno i iscrpljeno. Ako prepoznate da ste pojačano tjeskobni, to nije ništa neuobičajeno i nema razloga da se osjećate krivo. Majčinska uloga je itekako zahtjevna zadaća, a roditeljski posao nema pauzu. Zato, ne zaboravite se pobrinuti za sebe. Osigurajte si neko mirno vrijeme za sebe kako biste se odmorili i napunili energijom. Ako ste u mogućnosti, dogovorite se s članom obitelji ili bliskom osobom da vam nakratko pričuvaju bebu. Kad zatrebate kratak predah, dovoljno je i da bebu ostavite u krevetić i odmaknete se u drugu prostoriju barem na nekoliko minuta da otpustite napetost. Brigom za sebe učinit ćete dobro i za dijete i skupiti energije i strpljenja da lakše preživite ovu fazu. Jednom kad kolike prestanu, vas i vašu bebu čekaju brojni lijepi zajednički trenutci.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Nestlé Hrvatska te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.