Screenshot: YouTube
ZNAMO da se za Božić najčešće peku tradicionalni kolačići čijih vrsta ima u izobilju, ali našli smo ove savršeno crvene jednostavne keksiće koji će svojim izgledom plijeniti pažnju na raskošnom božićnom stolu.
Ne samo da izgledaju savršeno, nego su takvi i po okusu.
Ne samo da izgledaju savršeno, nego su takvi i po okusu.
Doduše, moramo odmah otkriti tajnu - ova fenomenalna crvena boja dolazi od žličice tekuće umjetne boje pa ako znate neki drugi, prirodniji način, slobodno preinačite recept i napravite ga po svom. Barem što se boje tiče, jer ostatak recepta ni ne pokušavajte promijeniti, s obzirom na to da su keksići savršeni.
Originalan naziv im je Red Velvet Gooey Butter Cookies (baršunasti gnjecavi keksići s maslacem), a recept je iz kuharice Red Velvet Lover's Cookbook koja je prvenstveno namijenjena za blagdane poput Božića i Valentinova.
I prije nego što vas izraz gnjecavi možda odbije, vjerujte, gnjecavo je samo riječ koja opisuje savršenstvo okusa ovih strastvenih keksića.
Za ovo baršunasto iznenađenje vam je potrebno:
2 i 1/4 šalice brašna
2 šalice šećera
2 velike žlice nezaslađenog kakaa
2 čajne žličice praška za pecivo
1/4 čajne žličice soli
230 g kremastog sira
4 velike žlice maslaca (smekšanog)
1 jaje
1 velika žlica crvene jestive boje
pola šalice šećera u prahu
Priprema:
1. U manju posudu stavite brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte.
2. U veću posudu stavite omekšali maslac i sir te ih dobro izmiješajte kako biste dobili finu kremastu koegzistenciju. Smjesi dodajte jaje i boju te još dobro umiješajte.
3. Smjesi dodajte suhe sastojke i sve dobro umijesite rukama dok ne dobijete finu glatku formu tijesta.
4. Zdjelu prekrite krpom i ostavite barem dva sata na toplom.
5. Pećnicu prije pečenja dobro zagrijte na 175 stupnjeva.
6. U malu posudicu stavite pripremljeni šećer u prahu.
7. Za to vrijeme razvaljajte tijesto na debljinu od oko 2,5 centimetra te izradite oblike koje želite uz pomoć čaša ili modlica. Svaki keksić prije stavljanja na papir za pečenje uvaljajte u šećer u prahu s obje strane.
8. Pecite ih na temperaturi od 175 stupnjeva oko 10-12 minuta.
9. Pustite keksiće da se skroz ohlade te ih pohranite na prohladno mjesto na nekoliko dana (minimalno tri) kako bi se keksići otpustili i postali zaista savršeno baršunasti.