Zašto djeca lažu? Znanstvenici su došli do iznenađujućeg otkrića

Foto: Pexels

ZNANSTVENICI iz Njemačke i Velike Britanije odlučili su pronaći odgovor na pitanje zašto djeca lažu. Njihova studija pokazala je da socijalno porijeklo igra glavnu ulogu u sklonosti ka laganju.

Stručnjaci su eksperiment proveli s pomoću kocke. Zamolili su djecu da bace kocku i predvide broj koji će kocka pokazati prije bacanja. Ako su se predviđanje i rezultat podudarali, obećan im je određen novčani iznos. Djeca nisu bila promatrana dok su bacala kockice i nitko nije mogao provjeriti je li njihovo predviđanje točno ili ne. Djeca su stoga mogla biti sigurna da laž neće biti razotkrivena.

"Da svi govore istinu, šestina sudionika, ili oko 16.7%, dala bi točnu prognozu. Međutim, više od 60% tvrdilo je da se njihovo predviđanje i rezultat na kocki podudaraju. To znači da je velik dio djece sigurno lagao", izjavio je ekonomist Johannes Abeler sa Sveučilišta Oxford.

Znanstvenici su zatim istražili socijalno porijeklo djece.

"Naše procjene jasno pokazuju da su djeca iz bogatijih kućanstava iskrenija i poštenija. Osim toga, veći stupanj iskrenosti nalazimo kod djece koja imaju suosjećajne roditelje i viši stupanj povjerenja u svom obiteljskom okruženju", objašnjava Abeler.

U studiji je sudjelovalo 700-tinjak djece rođene između rujna 2002. i kolovoza 2004. Rezultati studije objavljeni su u časopisu The Economic Journal.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.