Zašto se areole oko bradavica toliko prošire u trudnoći?

Foto: 123rf

ŽELITE li znati ponešto o još jednom čudu vezanom za majčine grudi jer, čini se, nije samo mlijeko to koje je "čarobno"? 

Jeste li znali da jako važnu ulogu za zdravlje vaše bebe igraju areole oko bradavica? One se ne prošire samo zato što su dojke nabujale nego i zato što epiteli kože s nje bebi daju upravo ono što treba. To su dobre bakterije za njihova crijeva i razvoj zdrave probave. 

U istraživanju koje je trajalo 12 mjeseci, a u kojem je ispitano 107 zdravih parova majki i dojenčadi, rezultati su pokazali kako 27,7 posto dobrih bakterija bebe prime preko mlijeka, a čak 10,4 posto upravo putem kože s areole, odnosno epitela koje beba pokupi pri hranjenju. 

A osim što su te bakterije dobre za njihovu crijevnu floru, dokazano je i to da jako dobro djeluju kao prevencija od nastanka alergija. 

>>>Ovakvu prilagodbu majčinog mlijeka bolesnoj bebi još niste vidjeli<<<

Istraživanje je provođeno na bebama starima do mjesec dana i dokazano je da su sve te dobre bakterije iz mlijeka i s kože majčinih bradavica utjecale na zdravu probavu kada je beba počela jesti krutu hranu. 

I zato, majke, možda jeste sklone nježnom pranju bradavica prije podoja, ali pitajte se sada je li to baš toliko potrebno, da ne biste skinule tih 10,4 posto dobrih bakterija koje vaša beba, uz vaše mlijeko, očito treba. 

A sve ovo jako dobro znaju naše babice koje revno objavljuju sve važne novitete o trudnoći, porođaju, dojenju i brizi oko novorođenčadi na stranici Human Birth Project. 

  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.