Žena objasnila kako ju je drugo dijete učinilo boljom mamom

Foto: Shutterstock

ROĐENJE drugog djeteta uvijek je velika promjena za svaku obitelj, a posebno za prvo dijete, koje je naučeno u svemu biti prvo i jedino. Majke u drugoj trudnoći zato često razmišljaju o tome hoće li moći pružiti drugom djetetu dovoljno pažnje, ali se i boje da bi se njihovo prvo dijete moglo osjećati zapostavljeno. S istim se brigama susrela Amanda Hughes, mama dvojice dječaka.

"Kada sam ostala trudna s drugim djetetom, naš sin je imao četiri godine. Bila sam toliko uzbuđena što će dobiti mlađeg brata, ali istovremeno preplašena oko toga kako ću se sa svime time uspjeti nositi. Bila sam u strahu da će se moje dijete osjećati izostavljeno ili da, s druge strane, neću novoj bebi moći posvetiti dovoljno pažnje", objasnila je u svojoj kolumni za Scary Mommy.

"Moj sin bolje se povezao s ocem"

''Moj stariji sin postao je mnogo bliži sa svojim tatom. Tata je uvijek bio prisutan, ali s novom bebom sam shvatila koliko sam prije češće ja preuzimala brigu o djetetu. Kao majka, ponekad iz navike preuzimaš sve na sebe, od odlaska na spavanje pa do projekta za vrtić.

Međutim, kad sam rodila drugo dijete i bila zauzeta dojenjem i brigom o novorođenčetu, moj suprug dobio je priliku preuzeti brigu. On i sin toliko su se zbližili da sam shvatila kako sam prije bila toliko uključena u svaki aspekt njegova odgoja da tati nisam ni davala prostora za povezivanje.

Isto tako, zahvaljujući drugoj bebi potaknula sam veću samostalnost kod starijeg sina. Prije sam bila mama koja se igrala sa svojim djetetom na igralištu, a kako sada obično imamo i mlađe dijete s nama u kolicima, uglavnom sjedim sa strane i nadgledam.

Obožavam se igrati sa svojim sinom, ali sada ga potičem da se igra sam i u posljednje vrijeme sam primijetila kako je puno manje neodlučan oko isprobavanja novih stvari ili spontanog ubacivanja u igru s djecom koju ne poznaje. Njegovo samopouzdanje je jednostavno procvjetalo'', objašnjava Amanda i dodaje kako je njezin sin sada mnogo sigurniji u sebe.

"Moje potrebe postale su mi prioritet"

''Osim toga, moje potrebe napokon su mi postale prioritet. Nakon što sam shvatila da me istrošila svakodnevica s dvoje djece, naučila sam inzistirati na vremenu koje posvećujem samo sebi, i to svakodnevno. Kao i mnoge druge mame, imala sam naviku gurati svoje potrebe na dno popisa. Ali, kako je sada prisutna još jedna osoba uz puno duži popis, počela sam sama sebi više ugađati.

Čak i kad se radi o nekoliko minuta tuširanja ili joge prije nego što izlazimo iz kuće, ti trenuci posvećeni duševnom zdravlju pomogli su mi da se puno bolje nosim s problemima te da svoju djecu učim važnoj lekciji. Svi smo mi važni članovi obitelji i sve naše potrebe jednako su bitne.

Nije svaki problem poziv na uzbunu. Sada sam tek uvidjela koliko sam prije ozbiljno shvaćala svaku sitnicu. Naravno da se važni problemi trebaju tretirati kao takvi, ali budući da nas je sad ipak više, na svoju obitelj gledam kao na trijažu u bolnici - najozbiljniji problemi rješavaju se prvi.

Naprimjer, ako moj petogodišnjak dobije opomenu u vrtiću, a moja beba ima upalu uha, odjednom opomena ipak više nije toliko važna. Činjenica da se više ne uzbuđujem kao prije uvelike mi je olakšala život, ali i smanjila pritisak na mog sina'', kaže Amanda.

Poruka za mame

''Poznajem mnogo mama koje su brinule kako će se snaći s dvoje djece jer sam i sama bila jedna od njih. Ali na kraju sam postala bolja majka. I dalje dajem dovoljno pažnje starijem djetetu, a nova beba 'prisilila' me da mu omogućim više prostora i prestanem biti toliko neurotično pažljiva.

Stoga, ako očekuješ drugo dijete i zabrinuta si oko toga kako će dolazak novog člana utjecati na tebe i tvoju obitelj, kažem ti, bit će odlično. Možda nemaš identičnih briga kao ja, ali garantiram ti da ćeš biti oduševljena kako će sve novo postati novo normalno. I zapravo još bolje nego ikada prije'', napisala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.