Žene koje su imale jednu od ovih komplikacija u trudnoći sklonije su bolestima srca

Foto: Pexels

ŽENE koje su doživjele određene komplikacije u trudnoći imaju veću vjerojatnost da će razviti srčanu bolest nakon poroda, pokazalo je veliko istraživanje. Kako donosi Daily Mail, švedski istraživači promatrali su više od dva milijuna Šveđanki koje su rodile između 1973. i 2015. godine i pritom analizirali njihove medicinske dokumentacije vezane uz čak pet komplikacija u trudnoći - hipertenzivne poremećaje, preeklampsiju, prijevremeni porod, nisku porođajnu težinu i gestacijski dijabetes.

Rezultati su pokazali da postojanje jednog od ovih stanja u trudnoći povećava rizik od buduće bolesti srca do dva puta. Sveukupno, znanstvenici su otkrili da je kod gotovo 84 tisuće žena, otprilike četiri posto ukupnog uzorka, dijagnosticirano to stanje u prosječnoj dobi od 58 godina. Kako objašnjavaju, problemi sa srcem česti su tijekom trudnoće. Tijekom tog vremena volumen krvi žene obično se povećava s 30 posto na 50 posto kako bi se prehranio rastući fetus. Ali kako se volumen krvi povećava, tako raste i količina rada koji je srce prisiljeno obaviti.

Nepovoljni ishodi trudnoće kao što su prijevremeni porod i gestacijski dijabetes doživotni su čimbenici rizika za ishemijsku bolest srca, stanje uzrokovano nakupljanjem plaka na stijenkama koronarnih arterija koje ometaju protok krvi u srce.

Istraživači iz Švedske i New Yorka usredotočili su se na pet odvojenih komplikacija u trudnoći koje bi mogle utjecati na rizik od srčanih bolesti žene, dok je većina prethodnih studija razmatrala samo po jednu od njih. Više od 30 posto žena u studiji, oko 678 tisuća, doživjelo je barem jedan negativan ishod trudnoće, dok su 182 tisuće žena doživjele najmanje dva.

''Rezultati sugeriraju da je svih pet glavnih nepovoljnih ishoda trudnoće neovisno povezano s povećanim rizikom od ishemijske bolesti srca koja može trajati do 46 godina nakon poroda'', objašnjeno je u studiji.