Znanstvenici otkrili da djeca alkoholičara stare brže od svojih vršnjaka

Foto: Shutterstock

Znanstvenici sa Sveučilišta u Teksasu otkrili su da su djeca čiji roditelji pate od alkoholizma izložena riziku od ranog starenja i povezanih zdravstvenih problema. Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Aging and Disease (AgeDis).

Prethodna istraživanja pokazala su da su djeca iz obitelji s poviješću zlouporabe alkohola sklona bolestima i poremećajima u ponašanju, no temeljni razlozi za ovaj trend ostali su nejasni. Konkretno, potomci osoba s ovisnošću o alkoholu često imaju simptome preranog starenja, poput visokog kolesterola, srčanih problema, artritisa i rane demencije, koji se mogu manifestirati već u dobi od 40 godina.

U novoj studiji, znanstvenici su koristili miševe za modeliranje učinaka roditeljske konzumacije alkohola na potomstvo. Odraslim mužjacima i ženkama davana je ili čista voda ili 10%-tna otopina etanola. Ženke su bile izložene alkoholu i prije začeća i tijekom rane trudnoće.

Istraživači su zatim usporedili potomke iz različitih skupina: kontrolne skupine (nisu bili izloženi alkoholu), majčinske skupine (samo su majke pile alkohol), očinske skupine (samo su očevi pili alkohol) i skupine u kojoj su oba roditelja pila alkohol.

Učinci su bili najizraženiji kod potomaka iz skupine gdje su oba roditelja konzumirala alkohol

Istraživači su pronašli dokaze da konzumacija alkohola od strane roditelja dovodi do ranog starenja i mitohondrijske disfunkcije kod potomaka. Mitohondriji su odgovorni za opskrbu stanica energijom. Jedno od ključnih otkrića bilo je povećanje staničnog starenja u mozgu i jetri mladunaca. Stanično starenje je stanje u kojem se stanice prestaju dijeliti i akumuliraju oštećenja, što pridonosi bolestima povezanima sa starenjem.

Znanstvenici su otkrili povišenu razinu aktivnosti β-galaktozidaze koja se povezuje sa starenjem, te povećanu ekspresiju gena p21 i p16Ink4a u mozgu potomaka, što također ukazuje na ubrzano starenje. Osim toga, utvrđeno je da jetra muških potomaka ima značajne markere ranih bolesti tog organa, kao što su povećano nakupljanje masti i fibroza.

Ti su učinci bili najizraženiji kod potomaka iz skupine gdje su oba roditelja konzumirala alkohol, što ukazuje na aditivni učinak majčine i očeve konzumacije alkohola.

Znanstvenici preporučuju budućim roditeljima da ozbiljno shvate svoj životni stil i unaprijed stvore zdrave navike jer o tome ovisi zdravlje njihove djece tijekom cijelog života.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.