Znanstvenici otkrili još jednu kul stvar o bebama u maternici

Foto: Instagram 

NE ZNAMO što je više kul: bebe kao čudo života ili znanost koja svakodnevno donosi nova otkrića. Tako nas je ovih dana obradovalo još jedno neobično otkriće o nerođenim bebama koje se, čini se, razvijanu puno brže nego što se dosad mislilo. Barem što se tiče sluha, odnosno prepoznavanja različitih jezika. 
 
Dobro ste pročitali, nerođene bebe već u maternici mogu prepoznati jezik koji znaju i jezik koji ne znaju. 
 

Do tog otkrića došli su znanstvenici sa Sveučilišta u Kansasu koji su istraživali ovaj fenomen na bazi dvaju jezika, japanskog i engleskog, a otkriće je tim veće jer se radi o bebama koje su još uvijek u maternici. 
 
Slični rezultati, da bebe uočavaju razliku između dvaju jezika, otkriveni su i prije, ali na bebama koje su rođene pa je ovo otkriće fascinantno. 
 
Zamislite, fetus zna prepoznati jezike! Zaista je to veliko čudo, a ako se pitate kako su znanstvenici došli do tog zaključka, odgovor je jednostavan. 
 
Mamama, odnosno bebama u trbuhu, puštali su audiosnimke na japanskom i već poznatom, materinjem engleskom (istraživanje je rađeno u Americi) te su znanstvenici osluškivali ritam njihovih srca. 

 
U istraživanju su sudjelovale 24 bebe, odnosno mame i reakcije svih beba dovele su do istog zaključka. Kada su im puštali snimke na japanskom, ritam srca je bio neujednačen, "kao da su bebe bile zbunjene i pokušavale su shvatiti", dok su, kad su im puštali snimke na materinjem, poznatom jeziku, imale ujednačen ritam srca. 
 
"To je zaista fascinantno otkriće", pohvalio se autor istraživanja Utako Minai koji je zaključio da je to nešto što dosad nismo znali i da je očito da bebe već u trbuhu počinju stjecati prva saznanja o jeziku i govoru. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.