Znanstvenici su možda otkrili uzrok autizma

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI su možda otkrili vezu između rizika od autizma kod djece i masnih kiselina u krvi iz pupkovine. Kako bi rasvijetlili moguće uzroke autizma, istraživači sa Sveučilišta Fukui istraživali su vezu između višestruko nezasićenih masnih kiselina (PUFA) u uzorcima krvi iz pupkovine i rezultata autizma kod 200 djece.

Vjeruju da bi njihovo otkriće moglo biti ključno za razumijevanje, dijagnosticiranje pa čak i prevenciju poremećaja iz autističnog spektra. Naime, njihova studija identificirala je određeni spoj u kiselini krvi iz pupkovine, nazvan diHETrE, koji bi mogao imati "snažne implikacije" na ozbiljnost poremećaja iz autističnog spektra.

"Razine diHETrE-a, diola dobivenog iz arahidonske kiseline, u krvi pupkovine pri rođenju značajno su utjecale na naknadne simptome poremećaja iz autističnog spektra kod djece. Također su bile povezane s oštećenim adaptivnim funkcioniranjem", izjavio je Hideo Matsuzaki, autor studije i profesor mentalnog razvoja djece na Sveučilištu Fukui.

Konkretno, autori studije otkrili su da su više razine diHETrE-a povezane s poteškoćama u društvenim interakcijama, dok su niske razine povezane s ponavljajućim i restriktivnim ponašanjem kod djece. Značajno je da je ova korelacija bila izraženija kod djevojčica nego kod dječaka.

Uzorci pupkovine prikupljeni su i sačuvani odmah nakon rođenja djece. Simptomi poremećaja iz autističnog spektra kod te iste djece zatim su procijenjeni u dobi od šest godina uz pomoć njihovih majki. Istraživači sugeriraju da bi mjerenje razine diHETrE-a pri rođenju uskoro moglo postati vrijedan alat za predviđanje rizika od razvoja poremećaja iz autističnog spektra kod djeteta.

"Učinkovitost rane intervencije za djecu s poremećajima iz autističnog spektra dobro je utvrđena, a njezino otkrivanje pri rođenju moglo bi poboljšati intervenciju i podršku djeci s tom dijagnozom", dodao je Matsuzaki.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Psychiatry and Clinical Neurosciences.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.