Znate li što još dobroga otkriva prvi vrisak novorođenčeta?

Foto: Instagram

VJERUJEMO da kao i mnogi mislite da je prvi plač novorođenčeta važan da se provjere bebina pluća, a plač sam po sebi znači i sigurnost da je beba živa i zdrava. Međutim, manje je poznato da taj vrisak znači i instant provjeru bebinih mogućnosti sluha i kasnijeg učenja govora.

O tome se nedavno raspravljalo na kongresu u Heidelbergu, a stručnjaci za probleme govora kod djece kažu kako je prvi vrisak znak da dijete ima razvijene glasovne organe te ako je zdravo, nema prepreke za učenje govora. 

Činjenica je da svako zdravo dijete nauči govoriti svoj materinji jezik, jer njega čuju i njime komuniciraju no, put do govora nije baš tako brz.

Beba se prvih nekoliko mjeseci koncentrira isključivo na učenje kako se nahraniti, a tada već počinje proces razvijanja motorike usana.

U dobi od oko dva mjeseca počinju kombinirati motoriku usana i razvijati čulo dodira. Zato počinju sve stavljati u svoja usta, a kad ovladaju tim procesom, započinje faza gugutanja.

Što će više biti u društvu, gdje se puno priča, dijete će početi češće pričati i samo, a zabavno je da je ta prva faza govora, gugutanje, ista kod svih beba na svijetu.

Ne postoji hrvatsko i kazahstansko gugutanje. Tek nakon gugutanja počinje razvoj govora, prema jeziku i dijalektu na kojem se priča u bebinom okruženju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.