25. godišnjica popularnog crtića: Ima li "Mala sirena"seksističku stranu?

Foto: Tumblr

OVIH dana obilježava se 25. godišnjica jednog od najpopularnijih crtića svih vremena. 

Fantastični animirani film, kojeg smo obožavale kao male, nastao je 17. studenog davne 1989. godine, a napisan je prema istoimenoj bajci Hansa Christiana Andersena. Za sve koje treba podsjećati, radnja se vrti oko mlade sirene, koja se neplanirano zaljubi u čovjeka, zbog kojeg se odluči transformirati u ljudsko biće, kako bi ju on zavolio.
 
I dok se mi s nostalgijom prisjećamo bezbrižnih trenutaka iz djetinjstva, kada smo uživali u ovakvim filmovima, dio javnosti iskoristio je godišnjicu kao priliku da upozori na lošu stranu popularne Andersenove bajke, koja uključuje i seksizam. Malo smo "pronjuškali" te sakupili sve razloge za takvo razmišljanje, a na tebi je da sama prosudiš na čijoj si strani.
 
1. Ariel je izgubila dar govora. U dogovoru s vješticom Ursulom, Ariel je sklopila dogovor, po kojem će ju ona pretvoriti u čovjeka, ali će zauzvrat izgubiti glas, ako ju Eric za 3 dana ne poljubi. Zapravo se radi o tome da je Ursula ta koja je rekla kako muškarci ne cijene ono što žene govore i kako nema veze ako ona izgubi svoj glas, jer on i tako nije bitan.
 
 
2. No, Ariel je ipak pristala izgubiti glas da osvoji Erica, i to sa svojih svega 16 godina. Sjeti se svojih ljubavnih odluka iz mladih dana. Nisu uvijek bile pametne, zar ne? No, ovim putem, mladim se djevojkama pruža prilika za zaključak kako su već tad spremne donositi važne životne odluke potpuno same, dok je to daleko od istine.
 
 
3. Ariel je preseksi. Njezino tijelo je čisto savršenstvo, što bi djevojčicama moglo ostaviti krivi dojam, kako je bitan samo izgled te kako je lijepo samo ono savršeno.
 
 
4. Ariel se odrekla svog života u korist Ericovog. Time je poslala još jednu krivu poruku mladim djevojkama, koje time smatraju da je to sasvim normalno ponašanje te kako su samo one te koje bi u vezama trebale pristati na kompromis, ako ne žele ostati same.
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.