DRAGE naše Rouge kuharice, jesen je sve više počela nalikovati na zimu, tople jakne smo izvadile iz ormara, čizme su na nogama i kape na glavama. U skladu s tim, ovaj vikend totalno zanemarujemo laganu hranu i bacamo se na pripremanje graha sa slaninom kojeg smo dodatno zapekli u pećnici, brzo i jednostavno! Za desert će vas grijati domaći liker od Bronhi bombona. Dobar tek!
Potrebno:
1/2 kg graha
100 g suhe dimljene slanine
4 velika luka
2 žlice pirea od rajčice
1 žlica mljevene slatke paprike
1 žlica brašna
peršin
Priprema:
Operite i namočite grah barem jedan dan prije spremanja. Sutradan ocijedite grah i stavite kuhati u hladnu vodu. Na ulju popržite slaninu narezanu na kockice i dodajte joj luk te začinite s crvenom paprikom. Pire od rajčice pomiješajte s brašnom i dodajte slanini grahu te sve skupa dodajte ocijeđenom grahu. Posolite, popaprite i nastavite kuhati dok grah ne prokuha. Stavite sve skupa u vatrostalnu zdjelu, pospite peršinom i pecite 20 minuta na 250 C.
Bronhi liker
Potrebno:
4 dl mlijeka
3 dl ruma
5 žlica šećera
1 žličica gustina
20 dkg Bronhi bombona
Priprema:
Šećer i Bronhi bombone rastopite u 3 dl mlijeka i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje. U preostali dcl mlijeka umiješajte gustin te dodajte rastopljenim bombonima. Nastavite kuhati dok ne prokuha. Skinite s vatre i pustite da se ohladi. U ohlađenu smjesu od bombona umiješajte 3 dcl ruma. Liker ulijte u boce, spremite u frižider i protresite prije upotrebe.