DRAGE naše Rouge kuharice, ovaj vam vikend donosimo lubenicu na dva načina - kao slanu salatu u kombinaciji s feta sirom i kao osvježavajući desert. Ako ste ljubiteljice lubenice, isprobajte naše recepte i probajte ovo osvježavajuće i zdravo voće na malo drugačiji način. Za glavno jelo odabrale smo jednostavnu hladnu salatu od tune, koja se brzo priprema i vrlo je ukusna. Dobar tek!
Potrebno:
1 kg lubenice
400 g feta sira
100 g pinola
1 vezica metvice
sol i maslinovo ulje
Priprema:
Dobro ohlađenu lubenicu izrežite na komade te po njoj izmrvite feta sir, pospite pinjole i
listiće mente. Začinite maslinovim uljem i posolite. Budite oprezni kad solite jer je feta sir
jako slan. Salatu nemojte miješati i poslužite odmah jer lubenica počne puštati vodu nakon
nekog vremena!
Hladna salata od tunjevine
Potrebno:
500 g tjestenine
1-2 konzerve tune
2 paprike
250 g mini rajčica
1 svježi krastavac
1 limenka kukuruza šećerca
200 ml kiselog vrhnja
100 ml majoneze light
200 ml nemasnog jogurta
Priprema:
Sitno narežite paprike, mini rajčice i krastavac. Kukuruz ocijedite od viška tekućine. U posudi
pomiješajte kiselo vrhnje, jogurt i majonezu. Posolite i popaprite. Tjesteninu skuhajte al dente
i kada se ohladi dodajte joj povrće,tunjevinu, prelijte umakom i lagano promiješajte. Umjesto
tunjevine možete dodati piletinu ili puretinu.
Desert od lubenice
Potrebno:
300 ml šlaga
600 g lubenice narezane na kocke
3-4 žlice maraskina
1 naranča
1 vanilin šećer
Priprema:
Narežite lubenicu i dobro rashladite. Šlag istucite tako da bude polutekuće strukture. Dodajte
mu žlicu maraskina te 3 žlice soka i malo naribane korice od naranče. Narezane kocke
lubenice prelijte s preostalim maraskinom i zasladite vanilin šećerom. Stavite ih u čaše ili
zdjelice i prelijte pripremljenim šlagom.