Anina seksi kuhinja: Raskošni blagdanski meni

Foto: Filip Dizdar

DRAGE naše Rouge kuharice, blagdani su već stigli, nadamo se da ih provodite uz svoje najdraže i da ste stigle pripremiti poklone na vrijeme. Osim što su ovi dani puni ljubavi i veselja, sigurno vam kao i nama na spomen Božića pada na pamet i raznovrsna fina hrana. Za naš Božićni stol odabrali smo tradicionalnu puricu s mlincima koju serviramo na popularni američki način-s umakom od brusnica! Za desert također nismo puno odmaknule od tradicije, pečemo i ukrašavamo medenjake. Imajte na umu da tijesto za medenjake pripremite dan ranije kako bi uspjelo odstajati barem 24 sata. U glazuru za ukrašavanje možete dodati i boje za kolače i pustiti mašti da radi svoje. Sretan Božić i vesele praznike!

Purica s mlincima i umakom od brusnice

Potrebno:

purica
sol
juha ili voda za podlijevanje
začini po želji
maslac

Mlinci:

1 kg brašna
1 jaje
mlaka voda
sol
Umak od brusnice:
0,3 kg brusnica
0,04 kg šećera
0,1 l bijelog vina
0,2 l vode

Priprema:

Očišćenu puricu izvana i iznutra dobro natrljajte solju i napunite začinskim biljem te ostavite da odstoji preko noći. Pećnicu zagrijte na 200 C i pecite puricu onoliko sati koliko je kilograma teška. Za vrijeme pečenja često podlijevajte vlastitim sokom koji je pustila ili juhom po potrebi. Oko mesa cijelo vrijeme mora biti dosta tekućine kako bi ostalo sočno i ne bi zagorjelo. Neposredno prije kraja pečenja premažite puricu maslacem ili margarinom.  Pečenu puricu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi.

Od brašna, jaja, mlake vode i soli zamijesite polučvrsto tijesto kao za rezance. Podijelite tijesto u više dijelova i razvaljajte te pecite na srednje jakoj vatri s obje strane dok ne porumeni i osuši se. Osušene mlince natrgajte, prelijte slanom kipućom vodom i ostavite 2 minute  a zatim ocijedite i zamastite ih sokom od pečenja. Poslužite kao prilog uz puricu.

Brusnice operite i stavite i prokuhanu vodu i vino u koje smo dodali šećer te ih kuhamo dok ne omekšaju. Kuhane brusnice ocijedimo ali tekućinu ne bacamo. Štapnim mikserom usitnite veći dio brusnica, a zatim dodajte tekućinu i komadiće brusnica. Umak dobro ohladite i poslužite.

Ukrašeni medenjaci

Potrebno:

70 dkg brašna

4 jaja

25 dkg šećera

15 dkg meda

prašak za pecivo

1 žličica sode bikarbone

 6 dkg margarina

cimet, klinčić, anis (po želji)

naribana narančina korica

Glazura i ukrašavanje

30 dkg čokolade

25 dkg maslaca

1 bjelanjak

20 dkg šećer u prahu

par kapi limunovog soka

Priprema:

U brašno stavite sodu,prašak za pecivo, jaja promiješana sa šećerom, med koji ste prethodno ugrijali, narančinu koricu te rastopljeni maslac. Umijesite glatko tijesto i ostavite pokriveno prozirnom folijom barem 24 sata. Tijesto oblikujte rukama dodajući brašno i raspodijelite na par dijelova te ponovno svaki od njih premijesite. Tijesto razvaljajte na pola centimetra debljine, režite ga kalupima po želji te slažite na papir za pečenje. Pecite oko 5 minuta na 200 C. Medenjake umočite u otopljenu čokoladu, ali samo gornju polovicu i ostavite da se osuše na zraku. Ukrasite ih bijelom glazurom koju ćete napraviti tako da bijelanjku polako dodajete šećer u prahu dok ne dobijete dovoljno gustu smjesu da s njom možete crtati. Nakon ukrašavanja ostavite medenjake da se suše na zraku.

Ana na fotki nosi prekrasan crveni komplet s potpisom Lisca.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.