Brazilijana ili Afrikana: Povijest stidnih dlaka

Foto: Plie

U DANAŠNJE vrijeme gotovo svaki salon ima u ponudi nekoliko opcija uklanjanja neželjenih dlaka sa intimnih mjesta, ali u povijesti to i nije bilo toliko jednostavno. Ovo su trendovi ljepote ženskog međunožja kroz povijest:

Grčka Volsella

Grci su voljeli svoje žene kao što vole i svoje skulpture: Glatke. Stidne dlake, odnosno nedostatak istih, bio je statusni simbol, a niti jedna žena iz višeg staleža nije ni pomišljala ma dlakavost. Rimljani isto nisu tolerirali dlake. Mladim ženama u pubertetu bi se dlake uklanjale posebnom pincetom pod imenom Volsella, ili posebnom pastom koja je između ostaloga sadržavala i šišmiševu krv i zmijski otrov u prahu.

Catherine de Medici


Za razliku od Rimljana, ova je francuska kraljica strogo zabranjivala uklanjanje stidnih dlaka među svojim sluškinjama i damama na dvoru. Iako su sve oko nje hodale sa grmom među nogama, žene koje nisu bile pod direktnim nadzorom su najnormalnije uklanjale dlake.

Merkin

Perika za intimne dijelove bila je popularna među prostitutkama koje su inače uklanjale dlake kako bi spriječile širenje bolesti, a nosile su ga i kako bi prikrile spolne bolesti koje već imaju. Nosile su ih i žene iz viktorijanskog razdoblja, kada je bilo popularno biti dobro pošumljen.

Suveniri

U 19. stoljeću, bilo je popularno zadržati stidne dlake ljubavnika kao suvenir. Kralj George IV čak je imao kutiju punu dlaka svojih ljubavnica, a ona trenutno stoji kao izložbeni primjerak u jednom muzeju.

Bikini


Izum koji je započeo novu eru među ženama: Do 1960-ih sve su žene ili brijale bikini zonu, ili uklanjale dlake voskom.

Brazilka


Godine 1987., kada je Madonna bila na svojoj turneji, sestre Jocely, Jonice, Janea, Joyce, Jussara, Juracy i Judseia Padilha otvorile su salon J.Sisters na Manhattanu, gdje su nudile uslugu brazilske depilacije. Tretman je ostao relativno nepopularan do epizode Seksa i grada u kojem Carrie odluči oćelaviti tamo dolje. Nakon toga, više ništa nije bilo isto, brazilka je postala glavni svjetski trend u uklanjanju dlaka.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.