Domaće ili kupovno pitanje je sada...

Foto: Ilustracija Index

POSTOJE dva oblika zaključivanja i odabira kada je hrana u pitanju. Jedan je emotivan i "nasljedan", u koji vjerujemo da je ispravan jer smo tako naučeni, a drugi je po osnovi bromatologije (kemije hrane) i koji nam pruža znanstveno objašnjenje.

Ostaje pitanje sloboda i ljudskih prava kojom smjernicom se možemo voditi, ali uz dužno poštovanje za sve one koji misle da je zdravstveno sigurniji samo njihov moto.

Hrana je vrlo važna, a (ne)briga o hrani je moćnija čak i od politike, seksa pa i sekti...

Valjda stoga što je hrana jedino što nas prati cijeli život te što sa strepnjom očekujemo svaku informaciju o hrani koju možemo prihvatiti te slijepo slijediti ili pak ratoborno šibati po istom.

Znanost o hrani je stoga najljepša znanost i vječno preispitivana te nikada dosadna.

Jedno od vječnih pitanja koje lebde kod nas u struci, ali i kod većine osoba koje brinu o hrani je "Domaće ili kupovno - što je bolje za mene i obitelj?"

Povod ovom tekstu je komentar koji se pojavio ispod jednog našeg teksta:

"Kako ste upakirali reklamu za šugavu paštetu. A gdje je neki recept s izvornim namirnicama za zdravu paštetu?! Užas!"

Nutricionisti su potpuno suglasni  u stavovima, ali uvijek treba iskazati mišljenje i uvažiti struku.

A sada o pašteti…

Domaća pašteta

Potrebno je pripremiti paštetu na način kako se ista pripremala po staroj naslijeđenoj recepturi...

PREDNOST: Predviđene su svježe i dostupne namirnice uz pretpostavku konzumiranja neposredno nakon pripreme:

Obitelj sudjeluje u pripremi obroka i jamstvo je vjerodostojnosti

Domaći okus koji se mijenja ovisno o sezoni i recepturi

NEDOSTATAK: Potrebno je osigurati namirnice blagovremeno, ali i posebno je zahtjevno očuvanje "viška" tj. zdravstveno sigurno skladištenje

Industrijske paštete:


PREDNOSTI : Štedi vrijeme u pripremi i jamči racionalnost u konzumiranju

Moguća je kronologija nabavke namirnica i kemijska analiza u svakoj fazi proizvodnje

STABILAN PROIZVOD UZ VISOKE TEMPERATURE I U URBANIM  OKOLNOSTIMA

Ugoda okusa je jamstvo prihvaćanja

NEDOSTATAK: PREPOZNATLJIV I MNOGIMA  MONOTON OKUS

Sumnja u tehnološke intervencije...stoga tehnolozi i otvaraju svoja vrata.
* zazor od reference nutricionista koji obrazlažu deklaraciju

Na svu sreću, ljudi uporno i uvijek preispituju te istražuju pa je prilika napomenuti o potrebi DOMAĆEG uz sve opasnosti i neizvjesnosti koje iste prati pa i moguće INTERVENCIJE kada se isprepleću komercijalno i industrijsko.

VAŽNO:


Bilo da se radi o domaćem ili industrijskom, najvažnije je poštovati preporuke i po istima se ravnati (WHO i FAO koji u središtu pozornosti imaju čovjeka i utjecaj prehrane na ljudsko  zdravlje).

Iznimno je teško osobama koje žele biti nepristrane, ali i dovoljno objektivne, informacije dobiti putem medija. Doslovno je zagušen prostor preporukama i kvazi - preporukama pa stoga razumijem dvojbe i ljutnju svih koji očekuju konkretne i korektne savjete.

Napomena:


Članci koje potpisuje Olja Martinić nisu sponzorirani, Olja Martinić ima ugovor s Indexom!

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.