Financijski vodič za žene u dvadesetima

OD nas se očekuje da do svoje 30-e imamo više-manje sve posloženo. Trebale bismo imati muža, dobar posao, stan, a možda i kojeg potomka. Naravno, to bi se sve trebalo dogoditi bez odlaženja u minus na računu. Ali to je idealna situacija, a mi smo ipak samo dio realnog svijeta koji samo rijetkima dozvoljava da odrastu punih džepova.

Pronađi put kojim želiš krenuti

Naravno, svima su zadovoljavajući prihodi pri vrhu ljestvice prioriteta. Pretpostavlja se da bismo do svojih 30-ih godina trebali imati više od posla kojim pokrivamo osnovne životne troškove. Trebali bismo imati izgrađenu karijeru ili barem biti na dobrom putu za to. Danas je teško naći posao uopće, a kamoli tek onaj kojem se veselimo i na kojem možemo napredovati. No vjerujemo kako će doći neka bolja vremena, stoga bismo se trebali koncentrirati na pronalazak onoga što volimo i što bi moglo biti profitabilno. Nikad nemoj odustajati i uvijek se trudi pronaći nešto bolje.

Štedi

Budući da se otkazi dijele šakom i kapom, na takvo što bi trebala računati i stvoriti si dobar rezervni plan u slučaju da te zadesi ovakva nesreća. Savršena bi opcija bila kad bi sa uštedom mogla preživjeti 3-6 mjeseci nakon otkaza. Možda misliš da nije lako štedjeti u ovakvim vremenima, što je zapravo i točno, no nekoliko desetaka kuna tjedno uvijek možeš odvojiti sa strane. Nećeš se moći razbacivati novcima, ali nećeš biti ni gladna.

Napravi plan za pokrivanje dugova

Otrgnuti se od majčine suknje često znači upasti u pokoji minus, a možda i pozajmiti novac od banke kako bi mogla platiti školarinu. Ne kažemo da bi sve svoje dugove trebala vratiti do tridesete, ali ih barem možeš svesti na minimum. Dugovi neće nestati sami od sebe, stoga bi trebala napraviti dobar plan i strategiju za pokrivanje dijela troškova. Nemoj računati na potencijalnu veliku plaću u budućnosti jer bi se moglo dogoditi da to ne bude toliko skoro koliko bi ti voljela da bude. Odredi željeni datum i izračunaj koliko bi mjesečno trebala odvajati kako bi se riješila minusa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.