Leće u boji - da ili ne?

Foto: Instagram

SVE što morate znati prije nabave druge boje očiju...

Svi smo mi bezbroj puta poželjeli izgledati drugačije nego što je to zamislila majka priroda, no dok je to poprilično jednostavno kada su u pitanju makeup, lakiranje noktiju i boja kose, želja za drugom bojom očiju i nije toliko jednostavna za ispuniti. Naravno, danas postoje leće u svim mogućim bojama, uzorcima i oblicima, no stvari su puno kompliciranije od dodavanja željenog proizvoda u košaricu. Donosimo vam sve što morate znati prije takve odluke!

1. Obavezno se savjetujte s oftamologom

Kontaktne leće se još uvijek klasificiraju kao medicinsko pomagalo, bez obzira na to jesu li s dioptrijom ili bez nje pa je preporučljivo (čitaj: obavezno) koristiti ih uz nadzor stručnjaka, a posebice ako ih koristite prvi put.

2. Online kupovina leća je poprilično riskantna

Kada leće kupujete putem Interneta, osim što nemate pojma koje je točno kvalitete proizvod koji kupujete (osim ako kupujete već provjerene leće), nemate u blizini niti stručnjaka koji bi vas savjetovao kako ih pravilno koristiti i čistiti, a ako slučajno nešto krene po zlu, jedino ćete vi biti odgovorni.

3. Bolje je investirati u skuplje, ali provjerene leće

Jako dobro znamo da postoje hrpe jeftinih kontaktnih leća, no smatramo kako takve nikako nije preporučljivo i sigurno kupiti. Radije dajte koju kunu više i kupite provjerene i odobrene leće, nego da potencijalno ugrozite zdravlje.

4. Lećama uvijek baratajte temeljito opranih ruku

Prije nego što uklanjate ili stavljate leće, vodite računa da su vam ruke dobro oprane i suhe, bez ikakvih sitnih dlačica, mrvica i ostalih potencijalnih opasnosti. Jednako tako, pazite i na nokte kako ne biste predugačkim ili preoštrim noktima povrijedili oko.

5. Naučite pravilno stavljati leće

Nikako nemojte leće sami stavljati ako ih nikada prije niste koristili. Neka vam prvi puta netko stručan pokaže kako se pravilno leće stavljaju i vade.

6. Veće leće smatraju se sigurnijima

No opet ponavljamo, najbitnije je opredijeliti se za leće nakon konzultacija s oftamologom, i to za one koje su provjerene i odobrene od strane FDA (Agencije za hranu i lijekove).

7. Pazite na rok trajanja

Mjesečne leće doista biste trebali prestati koristiti nakon mjesec dana, kao i dnevne nakon jednog korištenja. Nošenjem leća nakon roka trajanja povećavate rizik od infekcije i komplikacija.

8. Ne pretjerujte s nošenjem

Leće u boji, kao i one koje povećavaju oči smiju se nositi maksimalno 10-12 sati dnevno bez štetnih posljedica za vaše oči. Stoga čim stignete doma, izvadite ih.

9. Uvijek sa sobom imajte lubrikant za leće

Vjetar, klima uređaji ili možda jednostavno nedovoljno vlaženje vaših očiju - sve su to faktori koji mogu dovesti do suhih očiju i nepodnošljivog osjećaja grebanja i stezanja. Uvijek nosite sa sobom lubrikant kako biste mogli popraviti stvar.

10. Pažljivo birajte boju

Vjerojatno postoje leće u boji kakvu ste zamislili, no vodite računa da leće koje odaberete izgledaju koliko toliko prirodno. Imate li tamne oči, teško ćete postići svjetle oči koje izgledaju prirodno i vjerojatnije je da ćete samo izgledati čudno.


Izvor: Cosmopolitan.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.