Obuzdaj želju za prevelikom kontrolom

Foto: Mulberry

PREUZIMA li perfekcionizam i vaš život? Vrijeme je da obuzdate tu lošu naviku...

Kontrola u ljubavi

Ako pretjerano kontrolirate svog partnera, riskirate da ćete ga udaljiti od sebe i učiniti da se on osjeća inferiornim. Na taj način bi vas on mogao napustiti prije nego vi shvatite što ste zapravo radili. Ljudi koji vole upravljati drugima smatraju da ako promijene barem jednu naviku svog partnera, da će on biti savršen. Pokušavajući promijeniti neku osobu, mogli biste ju trajno izgubiti. U ekstremnim slučajevima, kontrola se pretvara u zlostavljanje, ako nije po njihovom. Kontrola je bliska s perfekcionizmom i ne može se nametnuti nekome do koga vam je stalo - jednostavno im omogućite da budu svoji.

Kontrola u obitelji

Ako pretjerujete s kontrolom, vjerojatno prigovarate svojoj majci zašto je obukla neku majicu, prigovarate svom bratu za neopreznu vožnju, diktirate kao treba postaviti stol za božićni ručak. Obiteljske nesuglasice su normalna stvar, ali ako pritom ugrožavate svoje obiteljske odnose kritizirajući braću, sestre i roditelje, onda je vrijeme za ozbiljno rješavanje tog problema. Dobra je ideja da započnete vježbati, jer tada možda nećete toliko biti fiksirani na svaršenstvo. Ako je netko odrastao u kaotičnoj obitelji, takvo ponašanje je proizašlo s razlogom. S druge strane, kontroliranje može kratkoročno riješiti vašu tjeskobu, ali dugoročno ono postaje jedina stvar koja vam je potrebna da biste bili smireni.

Kontrola na poslu

Ako kontrolirate sve u uredu, vrijeme je da počnete vjerovati svojim kolegama i naučite raditi timski. Vjerojatno stalno nešto naređujete, sami odradite sve, a ne radite u timu i ne uključujete prave ljude za određene projekte. U ovom slučaju stvarno trebate naučiti vrijednost rada s drugima, jer pritom možete iskoristiti svu njihovu snagu i kvalitete kako bi posao bio uspješniji. Dakle, počnite vjerovati drugima, podijelite posao i tolerirajte različitosti prije nego što se raspadnete ili vas na ozbiljni razgovor ne pozove netko od vaših nadređenih.
 

Izvor: Cosmopolitan.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.