Foto: weheartit
VRIJEME je jagoda, ali i ukusnih deserata, među kojima je svakako i ovaj za prefine košarice.
Možete ih raditi u kalupima za muffine kao košarice, ili u kalupu za tortu pa dobijete veliki tart s jagodama i limunom.
Za tijesto vam je potrebno:
250 g glatkog brašna
Prstohvat soli
60 g šećera u prahu
150 g maslaca, narezanog na kockice
1 jaje
Za kremu od limuna:
2 limuna
1 naranča
2 žumanjka
100 g šećera
80 g maslaca
I još 250 g jagoda ili nekog drugog voća za završnu fazu.
Recept:
Kolač se sastoji od tri dijela, prhkog tijesta, kreme od limuna i gornjeg sloja s voćem (mi smo radili s jagodama, ali možete staviti maline ili šumsko voće).
Prvo pripremite kremu od limuna. Naribajte koricu limuna i naranče te iscijedite sok. U posudu za kuhanje na pari umutite jaja sa šećerom te dodajte limune i naranče. Kuhajte na pari i miješajte dok se ne zgusne (kroz 5-10 minuta) i dobije finu kremastu teksturu. U smjesu dodajte maslac i miješajte dok se ne zgusne. Ohladite i stavite u hladnjak. Ako vam je okus preintenzivan, dodajte mascarpone ili kremasti jogurt. Ova krema je divna za ljetne deserte, punjenje palačinki, torti i slično.
Za tijesto umijesite šećer u prahu, sol i brašno te kockice maslaca dok ne dobijete mrvice. Potom razmutite 1 jaje, dodajte ga u smjesu i miješajte dok ne dobijete tijesto. Omotajte ga folijom i stavite u frižider na sat vremena. Tijesto izvadite i razvaljajte na par milimetara, širokom čašom napravite krugove koje potom utisnite u maslacem namašćene kalupe za muffine. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta, napunite kremom od limuna, na to dodajte narezane komadiće jagoda i pospite s malo šećera u prahu.