Pozitivni učinci sunca

Foto: Shutterstock

IZLAGANJE suncu nije isključivo štetno! Trebali biste ga bar malo uhvatiti kad ste u prilici...

Sve preventivne mjere kao što su kreme sa zaštitnim faktorom, šešir i hlad u vrijeme najjačeg sunca i dalje su obavezni, jer kao što znate, sunčanje bez ikakve zaštite sa sobom nosi brojne rizike. Ali naša najsjajnija zvijezda ipak nije čudovište, jer njene zrake ipak imaju i brojne pozitivne učinke na nas. Evo nekoliko razloga zbog kojih trebate voljeti sunce:

1. Frajeri vas željno iščekuju

Najnovije istraživanje sveučilišta u Kaliforniji pokazuje da samo jedan sat boravka na suncu pozitivno utječe na muški libido, jer podiže razinu testosterona za 69 posto. Stoga frajeri, za vrijeme pauze, svi u prirodu!

2. Sunce smanjuje bol

Boli li vas glava, uzmite sunčane naočale i šešir i izađite van. Istraživanje sveučilišta u Pittsburghu otkrilo je da bolesnici na bolničkom liječenju, čija je soba na sunčanoj strani, imaju znatno slabije bolove od onih čija je soba u sjeni.

3. Sunce produljuje život

Pod djelovanjem UV zračenja naša koža proizvodi vitamin D. Istraživanja su pokazala da vitamin D sprječava različite vrste karcinoma, a osim toga štiti od multiple skleroze, osteoporoze i reumatoidnog artritisa.

4. Popravlja raspoloženje

Istraživanja pokazuju da su ljudi koji uživaju u jutarnjem suncu bolje raspoloženi od onih koji su na primjer na putu za posao. Ako su vas oblačni dani činili depresivnom, izađite na sunce što češće možete.

5. Lakše ćete zaspati

Ako ste beživotni nakon tuluma prethodnu noć, popijte svoju prvu kavu idući dan vani na suncu. Vedar i sunčan dan potiče lučenje melatonina, hormona koji regulira vaš biološki sat (spavanje). Ako ste proveli dan u prirodi, navečer ćete sigurno zaspati odmah čim legnete u krevet.

Izvor: Cosmopolitan.hr
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.