Sedam blokatora aktivnog slušanja

NIJE nam se jednom dogodilo da mislimo kako nekog pažljivo slušamo, no već u drugom trenutku shvatimo da nam je promaknuo dobar dio onoga što je bilo rečeno. Možda smo bili ometeni zbog nekih vanjskih okolnosti, a možda smo samo slušali glasiće u vlastitim glavama. Prilikom aktivnog slušanja koncentriramo se na ono što nam druga osoba govori, pridajemo pažnju verbalnom i neverbalnom te reflektiramo natrag ono što nam je sugovornik rekao.

Ključ aktivnog slušanja leži u prepoznavanju blokatora koji nas sprječavaju u tome da ostanemo fokusirani:

Uspoređivanje

Prilikom uspoređivanja teško je čuti što nam druga osoba govori jer smo prezauzeti razmišljanjem o tome jesmo li pametniji, zdraviji, kompetentniji ili smo pak veće žrtve od našeg sugovornika.

Čitanje misli

Teško je fokusirati se na razgovor ako pokušavaš odgonetnuti što sugovornik "zaista želi reći". Velika je greška na taj način komunicirati zato što ćeš pažnju obraćati na vlastite pretpostavke umjesto da se fokusiraš na činjenice koje ti sugovornik iznosi.

Uvježbavanje

Znaš i sama da se nije moguće koncentrirati na razgovor budeš li unaprijed uvježbavala svoj odgovor. Izgledati zainteresirano i biti stvarno zainteresiran dvije su različite stvari.

Osuđivanje

Kad osuđuješ, automatski stavljaš negativan predznak na razgovor, stvarajući mjesta za brdo predrasuda. Donošenje suda ostavi za kraj razgovora, kad su činjenice iznesene od strane oba sugovornika.

Poistovjećivanje

U svemu što ti osoba govori pronalaziš sebe. Njene te riječi podsjećaju na nešto slično što se dogodilo tebi pa nestrpljivo očekuješ da na vidjelo izneseš svoju priču i prije nego što je osoba završila s onim što je imala za reći.

Podilaženje

Najviše od svega voliš se ljudima svidjeti pa izbjegavaš konfrontiranje pod svaku cijenu. Umjesto da se aktivno uključiš u razgovor i analiziraš temu, ti ćeš radije podilaziti osobi slažući se s apsolutno svakom izrečenom stavkom.

Moraš biti u pravu

Napravit ćeš sve samo da ne budeš u krivu - izvrtati činjenice, optuživati pa čak i prizivati duhove prošlosti. Ne možeš podnijeti kritiku, a ni sugestije bilo koje vrste. Tvoja su stajališta nepokolebljiva, a tvoje greške jednostavno nisu greške.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.