Četiri načina da utješite nekoga tko paničari zbog koronavirusa

NIKOME nije lako dok svijetom vlada pandemija koronavirusa, no neki se ljudi s novonastalom situacijom ipak nose teže od ostalih.

Ako netko od vaš bližnjih paničari zbog svega i ne znate kako ga utješiti, u pomoć vam priskaču stručnjaci koji su za časopis Stylist otkrili četiri najbolje stvari koje možete napraviti:

Ostanite povezani

"Da bi očuvali svoje mentalno zdravlje, ljudima je potrebna povezanost s drugima. Dok ste u izolaciji, najbolji način za to su videopozivi", kaže zagovornica mentalnog zdravlja Jo Love. 

S njom se slaže i životna trenerica Rebecca Lockwood koja predlaže da svaki dan odvojite malo vremena za videorazgovor s bližnjima koji vam trenutno nisu blizu jer će i vama to biti odlična utjeha.

Razgovarajte o osjećajima

"Najgore što možete napraviti kada netko mentalno pati je izbjegavati razgovor o problemima i reći da će sve biti OK i da treba biti pozitivan", kaže Lockwood i objašnjava: "Nitko ne može zapravo znati da će sve biti dobro i osobi koja paničari to će samo ući na jedno uho i izaći na drugo."

Ona smatra da je puno bolje pustiti ljude da otvoreno govore o svojim osjećajima i saslušati ih jer bi to moglo djelovati terapeutski i umirujuće.

Distrakcija

"Distrakcija je najbolji način za trenutno smirivanje osobe koja paničari", kaže Love i predlaže da osobi kojoj je potrebna pomoć predložite neku zanimaciju (ako ne uživo, onda virtualno), poput zajedničke tjelovježbe ili gledanja nekog "feelgood" filma (ako ne znate kojeg, OVDJE imate popis).

Budite obzirni prema drugima

"Bilo da ste u izolaciji s cimerima, partnerom ili obitelji, nikome nije lako biti cijeli dan zatočen u četiri zida s istim ljudima", kaže Love i naglašava da je u takvoj situaciji iznimno važno biti svjestan tuđih osjećaja.

"Sjetite se da nikome nije lako i budite obzirni prema svojim ukućanima bez obzira na to što je i vama teško. Razgovarajte otvoreno o svojim osjećajima i pružite jedno drugom podršku, kako radi mira u kući tako i zbog očuvanja svačijeg mentalnog zdravlja", savjetuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.